Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 juni 2018

Färskpotatis olönsam affär för odlare

Från 2 000 kronor i början av maj till 2 kronor. Priset på färskpotatis har sjunkit så lågt att odlarna nu gör förlust. Det säger Anders Andersson, ordförande i föreningen Potatisodlarna.

FOTO: Marianne Persson

Priskurvan är alltid drastisk för färskpotatis, men i år har värmen gjort att allt för mycket potatis har blivit färdig tidigt, något som nu i midsommarveckan pressat priserna till förlustnivåer för odlarna.

– För tillfället är det en förlust att plocka färskpotatis, säger Anders Andersson som själv odlar färskpotatis nära Abbekås på den skånska sydkusten och fortsätter:

– Odlarna får nu 2 kronor till 2,50 kronor för ett kilo inklusive emballage. För att det ska löna sig krävs ett pris på 3-4 kronor, lite beroende på individuella förutsättningar.

”Kan stiga efter midsommar”

Fram till för några veckor sedan låg priset uppe på lönsamma nivåer. Enligt Katarina Gillblad, verksamhetsledare på Potatisodlarna, fick odlarna 5,50 för ett kilo den första juni.

Två veckor tidigare, i mitten av maj, låg priset på 15 kronor. Och när den första färskpotatisen såldes på auktion den 8 maj hamnade prislappen för ett kilo på 2000 kronor.

Frågan nu är hur prisutvecklingen kommer att se ut efter midsommar. Katarina Gillblad spår lite på tvärs mot erfarenheten att priset kan stiga:

– Eftersom man plockat så mycket potatis före midsommar och odlingen även minskat något tror jag en lägre tillgång efter midsommar kan få priset att stiga, även om alla säger att det aldrig händer.

LÄS MER: Första färskpotatisen från friland såld

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen