Fastighetsägare protesterar mot VA-satsning
Det är inte bara i Köping som det protesteras, även på andra håll i landet finns organiserade protester bland fastighetsägare mot vad de betecknar som tvångsanslutning till kommunalt VA-nät med dyra kostnader som följd.
– I Munkedal har ledningsdragning startat till sommarstugeområdet Gårvik trots att alla tillstånd inte är klara. Syftet är att omstöpa Gårvik till ett tätortsområde.
– I Orsa har kommunen efter en dom i mark- och miljödomstolen backat och ska nu inventera de enskilda avloppen i området Sörmedsjön för att se om det går att hitta billigare lösningar än ett kommunalt nät.
– I Nacka kan enskilda fastighetsägare i Saltsjö-boo tvingas betala upp till 1,5 miljoner kronor för att kunna behålla fastigheten sedan kommunen beslutat att ansluta VA och bygga nya vägar.
– I Nordanstig investerar kommunen 120 miljoner kronor för att VA-ansluta cirka 180 sommarstugefastigheter och 20 året runt-boenden i Sörfjärden. Enskilda ägare har redan deklarerat att de kommer att tvingas sälja sina hus.
– I Smedjebacken har kommunen fått klartecken från mark- och miljödomstolen att ansluta Torrbo till sitt VA-nät. Boende menar att kommunen missbrukar Lagen om vattentjänster.
– I Åstorp har boende i 100 fastigheter i Högalid, Magleby och Mårtenstorp fördröjt kommunens planer på anslutning till VA-nätet. De boende vänder sig dels mot kostnaderna och dels mot att ledningen ska grävas genom den kommunala vattentäkten.
– Protestgrupperna har informationsutbyte genom nätverket VA i tiden. De hoppas att förslaget från regeringens utredare Anders Grönvall om mer flexibel tillämpning av vattentjänstlagen ska vara till hjälp.
Lagändring förväntas träda i kraft den 1 juli 2019.
LÄS MER: Kommunens VA-planer kostar honom en miljonLÄS MER: Politikerna börjar vackla om VA-beslutetPREMIUM: Reporter Göran Berglund kommenterar VA-fallet i Köping
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.