Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 september 2018

Fastighetsägare protesterar mot VA-satsning

Det är inte bara i Köping som det protesteras, även på andra håll i landet finns organiserade protester bland fastighetsägare mot vad de betecknar som tvångsanslutning till kommunalt VA-nät med dyra kostnader som följd.

 Tvångsanslutning till kommunalt VA-nät kommer ofta med dyra kostnader som följd.
Tvångsanslutning till kommunalt VA-nät kommer ofta med dyra kostnader som följd. FOTO: Mostphotos

– I Munkedal har ledningsdragning startat till sommarstugeområdet Gårvik trots att alla tillstånd inte är klara. Syftet är att omstöpa Gårvik till ett tätortsområde.

– I Orsa har kommunen efter en dom i mark- och miljödomstolen backat och ska nu inventera de enskilda avloppen i området Sörmedsjön för att se om det går att hitta billigare lösningar än ett kommunalt nät.

– I Nacka kan enskilda fastighetsägare i Saltsjö-boo tvingas betala upp till 1,5 miljoner kronor för att kunna behålla fastigheten sedan kommunen beslutat att ansluta VA och bygga nya vägar.

– I Nordanstig investerar kommunen 120 miljoner kronor för att VA-ansluta cirka 180 sommarstugefastigheter och 20 året runt-boenden i Sörfjärden. Enskilda ägare har redan deklarerat att de kommer att tvingas sälja sina hus.

– I Smedjebacken har kommunen fått klartecken från mark- och miljödomstolen att ansluta Torrbo till sitt VA-nät. Boende menar att kommunen missbrukar Lagen om vattentjänster.

– I Åstorp har boende i 100 fastigheter i Högalid, Magleby och Mårtenstorp fördröjt kommunens planer på anslutning till VA-nätet. De boende vänder sig dels mot kostnaderna och dels mot att ledningen ska grävas genom den kommunala vattentäkten.

– Protestgrupperna har informationsutbyte genom nätverket VA i tiden. De hoppas att förslaget från regeringens utredare Anders Grönvall om mer flexibel tillämpning av vattentjänstlagen ska vara till hjälp.

Lagändring förväntas träda i kraft den 1 juli 2019.

LÄS MER: Kommunens VA-planer kostar honom en miljonLÄS MER: Politikerna börjar vackla om VA-beslutetPREMIUM: Reporter Göran Berglund kommenterar VA-fallet i Köping

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen