Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 mars

Felhanterat lammkött kan ge magproblem

I en analys av lammkött i svensk handel har Livsmedelsverket funnit Stec-bakterier, eller ehec, i vart tredje av de 300 prov som tagits från olika köttpartier.

 Bakterien överförs till köttet vid slakt.
Bakterien överförs till köttet vid slakt. FOTO: Ann Lind n

Stec-bakterien dör när köttet upphettas ordentligt, men om man inte är försiktig med hanteringen kan den överföras till människor. Ehec, som bakterien kallas när den drabbar människor, kan ge magknip, diarré och i vissa varianter av bakterien även njursvikt.

– Det verkar vara liten risk att lammkött på den svenska marknaden ska sprida Stec-bakterier som kan orsaka allvarlig sjukdom. Däremot finns en risk att drabbas av symtom som magkramper och diarré om inte köttet hanteras hygieniskt i köket, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Viktigt med stekyta

Bakterien finns inte naturligt i köttet utan överförs vid slakt eller hantering till köttets yta. Man måste därför vara särskilt noggrann med malet kött och tillaga allt lammkött så att det får en stekyta, säger Mats Lindblad.

– Man kan fortsätta att äta sin rosa lammstek utan att det är någon fara, så länge köttet har stekyta. Steker du däremot köttfärs eller en hamburgare ska innertemperaturen vara 70 grader och har man ingen termometer kan man titta på köttsaften som ska vara helt klar, säger Mats Lindblad.

Mest i irländskt kött

Flest prov med Stec, 64 procent, påträffades i Livsmedelsverkets analys i irländskt lammkött. Svenskt lammkött innehöll 43 procent. Lägst förekomst, 19 procent, hade lammkött från Nya Zeeland.

Hittade campylobacter

I undersökningen tittade man även efter förekomsten av andra bakterier. Livsmedelverket hittade ingen förekomst av salmonella i proverna, men två procent av proverna innehöll campylobacter och två av proverna innehöll antibiotikaresistenta bakterier. Ingen av dessa bakterier fanns i prover av svenskt kött.

Läs mer: Fler har insjuknat i ehec-utbrottetEhec-smitta spårat till samma slakteriKyckling från tre olika slakterier smittad av samma bakterie

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen