Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 oktober 2017

Fettbristen breder ut sig över Europa – smörpriset skenar

Priset på smör skenar enligt en prisjämförelse gjord av Matpriskollen. Bristen på fett är tydligt både i Sverige och i övriga Europa, bland annat på grund av låg invägning av mjölk men också på grund av ökad efterfrågan.

FOTO: Mostphoto

Bristen på mjöl och fett i Europa har lett till rekordhögt pris på smör rapporterar Göteborgsposten.

Den senaste veckan har priset på smör i butikerna exploderat – i Icas butiker har priset ökat med 25 procent, från 28,95 kronor till 38,95 kronor för 500 gram smör.

Undersökningen som visar på den stora prisökningen har gjorts av Matpriskollen som i sin rapport skriver att ökningen skett efter det att Arla höjt priset på sitt smör och flera leverantörer följt efter.

Brist på mjölk

Prisökningen beror till stor del på mjölkfettbristen i Europa som lett till att priset på mjölkfett stigit med hela 50 procent bara sedan i maj i år.

I Sverige har invägningen av mjölk varit den lägsta på decennier, vilket också påverkat smörpriset.

Förändrade matvanor

Parallellt med bristen på mjölk finns också en ökad efterfrågan på smör och grädde både i Sverige och i Europa på grund av nya rön om kosthållning som är inriktade på fett. Även den ökade efterfrågan påverkar den stora prisökningen för smöret.

Spotpriset sjunker i Nederländerna

Men parallellt med att smörpriset för konsumenter stiger sker en sänkning av bulkpriset på smör på vissa marknader i Europa. Enligt tidningen Lantbruksavisen sjönk det holländska spotpriset på smör med 13 procent denna vecka. Vilket enligt dem kan vara ett tecken på att de höga priserna kan vara på väg att sjunka.

Läs också: Arla höjer avräkningspriset på mjölk

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen