Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 januari 2018

Filmer ska väcka intresse för bondelivet

Harry, Wilma, Adam och Melker bor alla på landet och stortrivs med det. Nu berättar de om sin vardag i filmerna Bondens barn, som hade premiär i går, måndag.

 Melker, Adam, Harry och Wilma deltog alla tillsammans med projektledaren Anna när filmerna hade smygpremiär i fredags.
Bild 1/3 Melker, Adam, Harry och Wilma deltog alla tillsammans med projektledaren Anna när filmerna hade smygpremiär i fredags. FOTO: Lena Johansson
 Den första filmen handlar om elvaårige Harry Johansson som både har egna får och höns.
Bild 2/3 Den första filmen handlar om elvaårige Harry Johansson som både har egna får och höns. FOTO: Anna Ross
 Wilma Svensson, 11 år, är här mitt i filminspelningarna där hon intervjuas av Anna Cassel och fotograferas av Fredrik Blomqvist.
Bild 3/3 Wilma Svensson, 11 år, är här mitt i filminspelningarna där hon intervjuas av Anna Cassel och fotograferas av Fredrik Blomqvist. FOTO: Anna Ross

Filmerna är en del av LRFs utbildningsmaterial Bonden i skolan och riktar sig till barn mellan 8 och 12 år. På webbplatsen bondeniskolan.se, som besöks av i genomsnitt 500 klasser om dagen, finns de tillsammans med mycket annat utbildningsmaterial.

– Filmerna är gjorda för att skildra livet på fyra svenska gårdar genom ögonen på framtidens bönder, berättar projektledaren Anna Ross.

”Ska tycka att livet på landet är spännande”

– De barn som tittar på filmerna, och som ofta bor i stan, ska tycka att livet på landet är spännande och roligt samt att böndernas jobb är viktigt och attraktivt.

Barnen i filmerna gör verkligen bra reklam för livet på landet. I fyra olika filmer visar de upp sina gårdar, sin vardag och sina intressen. Harry Johansson, 11 år, från Hälje gård i Västerbotten klipper får och kläcker kycklingar.

Wilma Svensson, 11 år, från Brännalts gård i Skåne går på ridskola med sin ko Snäckan, åker på kalvläger och sjunger i kör.

”Exotiskt med barn på bondgård”

Adam Lönneskog, 11 år, från Salvetorps gård i Östergötland har två stora intressen, traktorer och fotboll.

Och Melker Claesson, 14 år, från Starkeryds gård i Småland sköter familjens mjölkkor och hjälper till i växtodlingen på gården. För pengarna han tjänat har han sparat till den egna jakthunden Gibbson.

– De här fyra barnen är motsatsen till det som många bekymrar sig för i dagens samhälle – det vill säga att barn blir mer inaktiva och alltmer curlade, säger Anna Ross.

– Vi har hittills fått superbra respons från de elever som redan sett filmerna. För dem är det nästan lika exotiskt att möta barn som bor på en svensk bondgård som att se barn som växer upp i regnskogen.

Premiär för första filmen

Den första filmen, där Harry berättar om sina får och kycklingar hemma på gården, har nu haft premiär:

Se presentationen för alla filmerna:

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen