Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 december 2018

Filmerna med lantbrukstema att se i jul

Julen är överstökad och kanske kan lite lugn nu lägga sig över tillvaron. Här är lite tips på filmer, serier och dokumentärer med lantbrukstema att passa på att se nu i mellandagarna.

 Korna i djuparsdalen, Raskens och Potatishandlaren är några av filmerna vi tipsar om så här i jultider.
Korna i djuparsdalen, Raskens och Potatishandlaren är några av filmerna vi tipsar om så här i jultider. FOTO: SVT/IBL

1. Potatishandlaren

 Rolf Lassgård spelar en av huvudrollerna i Lars Molins lantbruksklassiker Potatishandlaren.
Rolf Lassgård spelar en av huvudrollerna i Lars Molins lantbruksklassiker Potatishandlaren. FOTO: IBL

Lars Molins lantbruksskildring Potatishandlaren från 1995 handlar om bonden Johansson som oroar sig för att dottern Märta ska gå ”obrukad genom livet”. Men en dag kommer potatishandlare Sture förbi gården. Eva Gröndahl, Ingvar Hirdwall och Rolf Lassgård spelar huvudrollerna i denna klassiker.

Se den på SVT Play: Potatishandlaren

2. Korrespondenterna – Boermorden

 SVT:s Korrespondenterna skildrar morden på vita lantbrukare i Sydafrika.
SVT:s Korrespondenterna skildrar morden på vita lantbrukare i Sydafrika. FOTO: jon11

Avsnitt 8 av denna säsongs Korrespondenterna i SVT handlar den om senaste tidens mord på vita lantbrukare i Sydafrika. Händelser som väckt starka känslor. I dokumentären skildras lantbrukarnas miljö och att frågan om morden blivit ett slagträ i en debatt om ras samtidigt som lantbrukare beväpnar sig och gör sig beredda att ta lagen i egna händer.

Se den på SVT Play: Korrespondenterna – Boermorden

3. Korna i Djurarpsdalen

 Syskonen Sonja och Göstas kärlek till sina rödvita mjölkkor skildras i dokumentären Korna i djuparsdalen.
Syskonen Sonja och Göstas kärlek till sina rödvita mjölkkor skildras i dokumentären Korna i djuparsdalen. FOTO: SVT

Denna dokumentär av Peter Gerdehag och Tell Aulin från i år får vi följa syskonen Sonja och Gösta som bor på en mjölkgård i Halland. Tillsammans äger de ett par av de sista rödvita mjölkkorna i Sverige med hornen i behåll. I modernt lantbruk ses hornen som en defekt och det gör dem oattraktiva för moderna bönder. Men för Sonja och Gösta är deras kor speciella och trots att de ses som ineffektiva valde de att fortsätt att avla dem som de alltid gjort.

Se dokumentären här: Korna i Djurarpsdalen

Läs mer: Syskonpar med unik boskapsras blir film

4. Naturen kommer tillbaka

 Rovdjuren ökar i Europa när lantbruket och samhället förändras.
Rovdjuren ökar i Europa när lantbruket och samhället förändras. FOTO: hkuchera

I denna serie i fyra delar skildras hur de förändrade villkoren för lantbruk och människors flytt till städer leder till stora förändringar i naturen. I stora delar av Europa är rovdjur på väg tillbaka samtidigt som bestånden av hjortdjur och vildsvin ökar kraftigt. Serien är i fyra delar och kan ses till den 19 januari så vill du se den gör du bäst i att passa på nu under juldagarna.

Se serien här: Naturen kommer tillbaka

5. Raskens

 Gurie Nordwall och Sven Wollter spelar Gustav, Rasken, Karlsson och pigan Ida i klassiska Raskens.
Gurie Nordwall och Sven Wollter spelar Gustav, Rasken, Karlsson och pigan Ida i klassiska Raskens. FOTO: IBL Collections / IBL Bildbyrå

Har du gott om tid kan du passa på att sätta tänderna i denna riktiga klassiker från 1976. I åtta avsnitt får vi följa drängen Gustav Karlsson och pigan Ida i deras liv som torpare i 1800-talets Småland. Serien som baseras på Vilhelm Mobergs genombrottsroman med samma namn ses som ett tidsdokument över hur många människor i Fattigsverige levde under denna tid.

Se den här: Raskens

6. Gårdarna vid havet

 I dokumentären Gårdarna vid havet, från 1995, följer Arne Carlsson och reportern Bernt Nilsson två kvinnliga lantbrukare på Gotland och Fårö.
I dokumentären Gårdarna vid havet, från 1995, följer Arne Carlsson och reportern Bernt Nilsson två kvinnliga lantbrukare på Gotland och Fårö. FOTO: Mostphtos

I år lades Fårös sista mjölkgård ner. I denna dokumentär av filmaren Arne Carlsson och reportern Bernt Nilsson får vi följa två kvinnliga lantbrukare på Gotland och Fårö. Den enda av dem, Birgitta du Rietz, blev änka för andra gången vid drygt 30 års ålder och ärvde Fårös äldsta gård. Vanja Larsson som fyllt 50 år när filmen görs kom till sin gård när hon bara var några år gammal. Hon ville egentligen bli radiotelegrafist, men fosterföräldrarna ville att hon skulle ta över gården. Dokumentären, som är från 1995, blir så här i efterhand en tillbakablick på en tid som nu är förbi.

Se den här: Gårdarna vid havet

LÄS MER: Fårös sista mjölkgård lägger ner

7. Stormen Gudrun

 Många minns de dramatiska dygnen i januari 2005 då stormen Gudrun drog in över Sverige.
Många minns de dramatiska dygnen i januari 2005 då stormen Gudrun drog in över Sverige. FOTO: IBL

I januari 2005 drog stormen Gudrun in över Sverige med full kraft. I SVT:s arkiv ligger nyhetsklippen kvar från dagarna som skakade skogsägare så väl som hela svenska folket. 415 000 abonnenter var dagen efter stormen utan ström och fyra dygn efter stormen var 100 000 hushåll fortfarande strömlösa. Sett till skogsbruket drabbades Kronobergs, Jönköpings och Hallands län allra värst. Totalt föll 37 miljoner kubikmeter skog.

Se inslaget från 2005: Stormen Gudrun

8. Resten av Sverige

 Författaren och landsbygdsdebattören Po Tidholm sätter åter fingret på klyftan mellan land och stad och land i serien Resten av Sverige.
Författaren och landsbygdsdebattören Po Tidholm sätter åter fingret på klyftan mellan land och stad och land i serien Resten av Sverige. FOTO: IBL

I en serie i tre delar berättar journalisten och författaren Po Tidholm om utvecklingen på landsbygden. I det första avsnittet besöker han sin egen hemort, Arbrå. Han träffar människor som valt att bo på landet och ställer frågorna – Vad händer med landsbygden? Vad ska folk jobba med, leva för och tänka om sig själva?

Se serien här: Resten av Sverige

LÄS MER: ”Torkans kris underbevakad av media”

9. American Experience: Tesla

 På Netflix berättas historien om Uppfinnaren Nikola Teslas.
På Netflix berättas historien om Uppfinnaren Nikola Teslas. FOTO: IBL

Uppfinnaren Nikola Teslas idéer har revolutionerade användningen av elektricitet. I denna amerikanska dokumentär på Netflix får vi veta mer om geniet, hans vision som banade väg för dagens trådlösa värld och hur bilden av honom som galen vetenskapsman kom att överskugga hans rykte som briljant uppfinnare.

Har du ett Netflixkonto kan du se dokumentären här:

American Experience: Tesla

10. Cowspiracy: Hemligheten bakom hållbarhet

 Filmen Cowspiracy ledde till protester från djurrättsaktivister i Storbritannien, här utanför ett Burger King på Leicester Square i London.
Filmen Cowspiracy ledde till protester från djurrättsaktivister i Storbritannien, här utanför ett Burger King på Leicester Square i London. FOTO: Avpics / Alamy

När Netflix släppte denna dokumentär genererade den protester från djurrättsaktivister. Från de gröna näringarna fick filmen skarp kritik för att inte visa upp en rättvis bild. Har du inte sett filmen kan det vara intressant att se den för att veta vad som orsakade de kraftiga reaktionerna.

Har du ett Netflixkonto kan du se dokumentären här:

Cowspiracy: Hemligheten bakom hållbarhet

11. Låt öknen grönska

 I dokumentären Låt öknen grönska får vi följa en forskares försök att bevattna öknen.
I dokumentären Låt öknen grönska får vi följa en forskares försök att bevattna öknen. FOTO: Mostphotos

I denna danska dokumentär från 2016 får vi följa en engelsk forskare som får idén att pumpa in saltvatten i öknen, låt det förångas med hjälp av solen och skapa färskvatten, mat och energi. Blir idén veklighet kan det förbättra livet för miljontals människor i världen. Men frågan är om idén räcker för att lösa problemen.

Se dokumentären här: Låt öknen grönska

12. Korparna

 Reine Brynolfsson spelar Agne i prisade filmen Korparna.
Reine Brynolfsson spelar Agne i prisade filmen Korparna. FOTO: TRIART FILM/YOUTUBE

I detta gripande drama kämpar lantbrukaren Agne för att få gården att gå runt. Arrendeägaren hotar att säga upp arrendet på gården som Agnes familj brukat i generationer. Samtidigt kämpar Agne med generationsskiftet då hans son Klas inte vill ta över. Huvudrollen spelas av Reine Brynolfsson och filmen blev nominerad till sju stycken Guldbaggar, bland annat till bästa film, bästa foto, bästa manliga huvudroll, bästa kvinnliga biroll och bästa originalmusik.

Filmen kan streamas på SF-anytime: Korparna

LÄS MER: Premiär för filmen ”Korparna”

13. Drömyrke: Veterinär

 För de finska tjejerna Maija, Mathilda och Veera är drömmen att bli veterinär.
För de finska tjejerna Maija, Mathilda och Veera är drömmen att bli veterinär. FOTO: Istock

Maija, Mathilda och Veera är i färd med att fullfölja sin dröm – att bli veterinär. I denna finska serie följer vi med när tjejerna för första gången ska ge sig ut i veterinärens vardag med kalvande kor, skadade hundar och renkalvar som behöver vård.

Se serien här: Drömyrke: Veterinär

LÄS MER: Bondes kamp mot myndigheterna visas på bio

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen