Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 juni 2019

Finland ska femdubbla proteinet på tio år

Finland tar täten i EU:s kamp för att göra sig kvitt sitt sojaberoende. Landet ska femdubbla sin försörjning av protein på endast tio år. Detta enligt en handlingsplan som nyligen lades fram.

 Finland ska femdubbla sin försörjning av protein på endast tio år. Detta enligt en handlingsplan som nyligen lades fram.
Finland ska femdubbla sin försörjning av protein på endast tio år. Detta enligt en handlingsplan som nyligen lades fram. FOTO: Frida Jonson

Varken insekter eller laboratorietillverkat kött saknas i det projektet som givit eko långt utanför Finlands gränser. Landets växtodlare i VYR och teknikmyndigheten VTT slår sina kloka huvuden ihop för att knäcka koden. Hur ska ett land i ogynnsamt odlingsläge långt uppe i norr kunna höja sin proteinförsörjning från dagens låga 20 procent till full självförsörjning år 2030?

Stora visioner

Konkreta idéer och färdiga planer finns det gott om i den rapport som nyligen lades fram. Det är stora visioner där bönder, forskare och livsmedelsindustrin tar ett avstamp in den teknologiska framtiden.

I grunden handlar det dock om att odla större kvantiteter och mer högavkastande sorter av sådant som innehåller protein: nämligen gräs, spannmål, oljeväxter, baljväxter, ärtor och en rad andra grönsaker.

 Emilia Nordlund på det statliga verket Teknologiska forskningscentralen VTT.
Emilia Nordlund på det statliga verket Teknologiska forskningscentralen VTT. FOTO: VTT

Modellen kan spridas till Sverige

– Vår utgångspunkt är att ersätta större delen av den importerade sojan, Vi hoppas kunna skapa en modell som kan tillämpas även i andra länder, exempelvis Sverige, säger Emilia Nordlund på det statliga verket Teknologiska forskningscentralen VTT.

Som forskningsledare på VTT är hon en nyckelperson i projektet och ansvarig för den protein-arbetsgrupp som växtodlarnas förening VYR har tillsatt.

– I den rapport som VYR och VTT nyligen lade fram presenterades också den nya beräkningen att proteinförsörjningen idag är så låg som 20 procent. Men där konstateras också att Finland trots sitt läge har en stor potential att öka försörjningen av protein, och att söka alternativa vegetabiliska källor.

Växtodlarna ska mobiliseras

– Landets växtodlare ska nu mobiliseras för att komma ikapp. Det handlar om en stor satsning på utbildning och rådgivning och att hitta fram till bästa sorter för att maximera avkastningen.

Samtidigt utmanas landets animaliesektor med budskapet att jordbruket bör bli mer vegetabiliskt inriktat för att göra hela livsmedelskedjan mer fossilneutral. Att djuren åter mycket protein, bland annat importerad soja påpekas också

För att öka självförsörjningen av protein behöver vi mer och mer hitta inhemska råvaror för vegetabiliskt baserade livsmedel, konstaterar Emilia Nordlund.

Svära i kyrkan

Att medvetet vilja dra ned på animalieproduktionen är lite som att svära i kyrkan i ett land som länge slagit vakt om de egna köttproducenterna. Den inhemska produktionen står för en långt större andel av konsumtionen än i grannlandet Sverige.

Emilia Nordlund ser inte rapporten som ett angrepp på köttproducenterna.

– Vi tar ju också upp foderproduktionen i handlingsplanen. Och kopplingen mellan foderindustrin och animalieproducenterna är ju stark. Även om vi förutser att köttproduktionen kommer att gå ner så kommer det inte att ske över natt. Vi behöver värna även vår animaliesektor och tänka på dess hållbarhet.

Diskuterar med regeringen

Hur stark uppbackning har VTT och växtodlarna av den finska regeringen i det här projektet?

– Vi diskuterar hela tiden med regeringen för att kommunicera våra mål. Det är förstås avgörande att ha regeringens stöd för ett sådant här program.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen