Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 september 2017

Finland tillåter insekter som mat

Finland tillåter försäljning och uppfödning av insekter för mat. Detta efter att man har tolkat om EU-reglerna.

 Syrsor på en matmarknad i Kambodja.
Syrsor på en matmarknad i Kambodja. FOTO: Mostphotos

Nu tolkar Finland om EU-reglerna kring uppfödning och försäljning av insekter som mat och följer andra EU-länder och tillåter det. Det skriver Hufvudstadsbladet.

Jord- och skogsbruksministeriet uppger att hela branschen ska omfattas av systemet för livsmedelstillsyn för att garantera att det är säkert att äta insekterna.

– Att betrakta insekter som livsmedel är nödvändigt för att säkerställa livsmedelssäkerheten. Först måste vi besluta om klara spelregler som bör grunda sig på vetenskapliga undersökningar, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä i ett pressmeddelande.

Krav och tillsyn

Det finns ungefär tio företag i Finland som sysslar med insektsuppfödning och de ska framöver underställas livsmedelslagstiftningens krav och tillsyn.

– Vi utgår från att de företagare som redan är i branschen har handlat förnuftigt och att verksamheten nu kan fortsätta öppet. För konsumenter och den lokala livsmedelstillsynen är det bra att den här tillväxtbranschen får gemensamma handlingsmönster, säger Sebastian Hielm, livsmedelssäkerhetsdirektör vid Jord- och skogsbruksministeriet.

Efterfrågan finns

I Finland finns en efterfrågan på insekter som föda från konsumenthåll, enligt en undersökning från Åbo universitet är 70 procent av finländarna intresserade av insekter som föda, och hälften skulle köpa insekter om de fanns i mataffären.

Men livsmedelssäkerhetsdirektör Sebastian Hielm tror inte på någon rusning. Han pekar på att fisket tar upp hundratals ton strömming, men att det mesta blir minkföda.

– Om inte strömming duger åt finländarna gör insekter det knappast heller, säger han.

Olagligt i Sverige

Det är olagligt i Sverige att sälja insekter som livsmedel, men i Danmark har flera statliga och kommunala satsningar på uppfödning av insekter avsedda för mat påbörjats.

Läs mer: Ica satsar på insektsprotein i fiskfoderNu säljer dansk mataffär insekter i frysdisken

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen