Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 juli 2019

Finland vill hitta nya vägar för insektsmaten

Intresset för att vara med i insektsbranschen var stort när Finland godkände insekter som livsmedel. Men hos konsumenterna har intresset varit svalare. Nu vill man hitta nya lösningar för vägen framåt.

 Insekterna äter ett foder bestående av majs och rester från foder- och livsmedelsindustrin. På bilden syns syrsor.
Insekterna äter ett foder bestående av majs och rester från foder- och livsmedelsindustrin. På bilden syns syrsor. FOTO: Jonatan Jacobson

För knappt två år sedan godkände Finland insekter som livsmedel och sedan dess har utvecklingen inom insektsbranschen gått snabbt. Redan inom några månader hade de stora affärskedjorna tagit in flera insektsprodukter i sitt sortiment.

Konsumentmarknaden har däremot utvecklats långsammare än vad man förväntat och nu gör en osäker efterfrågan syrsodlare fundersamma på om det lönar sig att fortsätta. Det skriver Luke, finska Naturresursinstitutet och hänvisar till det riksomfattande landsbygdsutvecklingsprojektet ”Med kunskap mot insektsbranschens framtid”.

”God dialog”

Det finns många fördelar i Finland som kan göra landet till en framstående aktör på insektsmarknaden, menar Susanne Heiska, specialforskare vid Naturresursinstitutet.

– Våra styrkor är en tillförlitlig livsmedelskedja samt engagemanget för livsmedelssäkerhet bland aktörerna i insektsbranschen. Även den konstruktiva dialogen mellan myndigheterna och branschen är speciell liksom nätverket mellan forskningen, kunskapsöverföringen och utbildningen samt näringslivet.

Utveckla nya produkter

För att kunna utveckla de möjligheter som man ser i branschen bör nya insektsarter fås i produktion och produkter för nya kundgrupper behöver utvecklas med hjälp av konsumentundersökningar.

– Insekter är ett ekologiskt effektivt sätt att ersätta importerat protein till exempel i foder för fjäderfä och fisk. Insekter kan också hjälpa till med kretsloppet för näringsämnen, behandling av biomassor och effektivare utnyttjande av livsmedelsbiflöden, konstaterar Tiina Siimekselä från yrkeshögskolan i Jyväskylä.

Volym eller specialisering

Det krävs i många fall ny teknik för att kunna öka volymerna i produktionen kostnadseffektivt, men det skulle även kunna gå att via specialisering nå framgång, men då behövs köpstarka, medvetna kunder

– Djupare konsumentinsikt får en nyckelställning i produktutvecklingen av insektsprodukter när man riktar in sig på konsumentmarknaden, säger Salla Willlman på Savonia-yrkeshögskolan.

Läs mer: LRF Premium. Finland ska femdubbla proteinet på fem årNytt insektslabb invigt i FinlandInsektsföretagen startklara när framtidens mat blir lagligLivsmedelsverket säger nej till kryphål för insekterDaniel gör djurfoder av insekter – nu prisas han

Relaterade artiklar

Till toppen