Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 juli 2017

Finlands väder perfekt för bambuodling

Förhållandena i Finland lämpar sig för väl för bambuodling. Nu kan pandorna som anländer i höst till Finland få möjlighet att tugga på finskodlad bambu.

FOTO: Mostphotos

Ett treårigt bambuprojekt pågår just nu i Finland för att få till en stor bambuodling. Tanken med odlingsprojektet som involverar ett 30-tal odlare är att se hur man kan odla fram bambu som föda till de pandor som anländer till landets djurpark Etseri i höst.

Enligt tidningen Keskisuomalainen har Finland ett mycket bra väder för att odla bambu. Provodlingarna startade redan förra året med ProAgria och flera bambuarter verkar redan klara sig bra. I ett första skede testas odling på öppna fält. Lyckas inte det kan odling i odlingsrör eller i växthus komma ifråga. Förhoppningarna om att bambu skall gå att odla på öppen mark är dock stora.

Ett tåligt gräs

Bambu är egentligen ett jättestort gräs som är mycket tålig. Varken växtsjukdomar eller djur utgör något hot mot odlingen av bambu och en del sorter kan även tåla vintertemperaturer ner till -25 grader. En panda äter mellan 10 och 20 kilo bambu om dagen. Fördelen med bambu är att dess näringsvärde är lika högt året om, till skillnad från andra växter som pandan kan tänka sig att äta.

Kolla in tvinslaget: Speciallossning av bambu (Land Skogsbruk)

Fem saker du inte visste om bambu

1. Bambu är en av de växter som växer snabbast i världen – den kan växa mellan tre till fem centimeter i timmen. Man har tagit tid på en specifik bambu och fann att den växte 121 centimeter på ett dygn.

2. Bambu beskärs istället för att skördas med roten, vilket gör att de snabbt kan växa upp igen. Bambu förbättrar dessutom jordmånen då den är vattenbärande och inte kräver så mycket bevattning som andra växter.

3. Kläder gjorda av bambufiber är något som kommer starkt. Man gör ett slags rayon-liknande material som kan användas till garn och tyg.

4. Vid bambuodling behövs inga bekämpningsmedel eftersom bambu är en mycket tålig växt som dessutom är antibakteriell.

5. Om bambu behandlas rätt blir det ett slags hårt trä som både är lätt och hållbart. I tropiska regioner används det ofta i huskonstruktioner, som byggnadsställningar och armering i betongkonstruktioner.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen