Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 januari 2018

Finska bönder får ersättning från EU

Förra årets höstskörd blev rekorddålig i Finland. Nu får finska bönder pengar från EU för att täcka delar av förlusterna.

 Bönder som drabbades av skördeskador i höstas får kompensation från EU.
Bönder som drabbades av skördeskador i höstas får kompensation från EU. FOTO: Mostphotos

Skörden blev ovanligt dålig för många bönder i Finland förra året. Detta ledde till att SLC och MTK, finska motsvarigheter till LRF, krävde att politiker inom landet och i EU skulle agera för att lätta på den ekonomiska bördan för de drabbade bönderna, något Land Lantbruk rapporterade om.

Nu har EU-kommissionen beslutat att bevilja 1,08 miljoner euro för att täcka förlusterna. Även de baltiska länderna blev beviljade motsvarande stöd. Detta skriver Landsbygdens folk.

”Välkommen signal”

Den finska regeringen har även beslutat att verkställa en skatteåterbäring på 25 miljoner euro som varit aviserad en tid.

– Trots att skördeskadeersättningarna bara kommer att täcka en mindre del av kostnaderna för skadorna på gårdarna så är regeringens och EU:s handräckning en välkommen signal till jordbrukarna, som befinner sig i en extremt svår ekonomisk situation, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Extra stöd

Finlands jord- och skogsbruksminister, Jari Leppä, är inne på samma linje:

– Summan från EU är anspråkslös men jag är glad över att beslutet var positivt, säger han.

Enligt honom uppgick förlusterna av skördeskadorna i höstas till långt över hundra miljoner och att regeringen därför kommit överens om ett extra stödpaket värt 25 miljoner euro som ska användas för skatteåterbäring på energiprodukter, vilken vanligtvis ligger på runt 30 miljoner euro, och ska betalas ut senast i september.

Ögonöppnare

SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback är nöjd med beslutet, men ville att utbetalningen ska ske tidigare.

– Jordbrukarna är i en sådan situation nu att varje fördröjning kan orsaka stora bekymmer, säger Laxåback.

Dock är även han glad över EU-kommissionens beslut som han tar som ett bevis på att man fått upp ögonen för de mer nordliga odlingsförhållandena.

– Äntligen har man i kommissionen insett att inte bara torka utan också regn kan orsaka skördeskador, säger han.

Nytt system utformas

Finland hade tidigare ett system med ersättning för skördeskador från staten, men det upphörde för två år sedan, till förmån för ett nytt system för skördeförsäkringar. Men dessa har inte lockat lantbrukarna.

– Skördeförsäkringarna har inte fungerat alls i sin nuvarande form, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä, som lovar att dessa i framtiden ska bli mer attraktiva för jordbrukarna.

Läs mer: Vill att EU stödjer drabbade bönder

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen