Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 maj 2018

Finska bönder kan få undantag från bete vid varghot

Lantbrukare i Finland kan få slippa att ta ut sina djur på sommarbete om dokumenterad förekomt av varg eller annat stort rovdjur kan påvisas i området.

 Lantbrukare i Finland kan få undantag från bete om rovdjur påvisas i området.
Lantbrukare i Finland kan få undantag från bete om rovdjur påvisas i området. FOTO: Linda Grimstedt

Om finska lantbrukare kan dokumentera att det finns varg eller andra stora rovdjur i området ska de kunna slippa förpliktelsen att ta ut djuren under sommarsäsongen. Det är något som producentorganisationerna SLC och MTK har diskuterat med jord- och skogsbruksminister Jari Leppä förra veckan.

– Vi var överens om principen att om man har stora rovdjur i området och det kan dokumenteras, så handlar det om force majeure, säger SLC:s ordförande Mats Nylund till Landsbygdens folk.

Inget allmänt undantag

Om förslaget blir verklighet skulle det innebära att berörda lantbrukare inte ska tvingas att ta ut sina djur.

– Det blir dock inget allmänt undantagslov under säsongen, utan varje husdjurshållare måste agera på egen hand och meddela myndigheterna om vargförekomster. Jag vill understryka vikten av att djurägaren följer myndigheternas anvisningar för att undvika sanktioner, säger Mats Nylund.

Besked väntas

Bestämmelsen att djur måste få komma ut gäller bland annat mjölkkor i båsladugårdar och berör även ersättningen för djurens välmående, ekoproduktion samt avtal om till exempel skötsel av jordbruksmarken.

Landsbygdsverket väntas komma med besked i frågan inom kort.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen