Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 januari 2019

Finska restauranger ska ursprungsmärka

Finska restauranggäster ska från och med maj i år lätt kunna se från vilket land köttet som serveras kommer ifrån – utan att behöva fråga om det.

 Finland hoppas att övriga länder hänger på kravet om ursprungsmärkt kött på restaurang.
Finland hoppas att övriga länder hänger på kravet om ursprungsmärkt kött på restaurang. FOTO: Janne Andersson

”Det ska vara så enkelt att göra ansvarsfulla val att även de som är lite blygare kan välja vad de äter utan att fråga. Förordningen är ett steg åt rätt håll. Konsumenter har rätt att också på restaurang få veta vilket land maten kommer ifrån utan att de behöver fråga” säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (cent) till Landsbygdens folk.

Importerat på restaurang

En stor del av det importerade köttet används just på restauranger och andra serveringsställen. Enligt förordningen ska restauranger uppge var det färska köttet som ingår som ingrediens i måltider kommer ifrån. Information behöver inte anges på menyn, utan den kan ges i en broschyr eller på en tavla som är tydlig.

LÄS MER: Lång process för att märka kött på krogen

Förordningen gäller färskt, kylt eller fryst kött, men inte köttberedningar eller köttprodukter, som använts som ingrediens i en måltid. Bestämmelserna gäller inte heller ren-, vilt-, eller hästkött.

Konsumenter värdesätter öppenhet

”Det lönar sig för restaurangerna att ha det som vana att dagligen ange ursprunget på allt kött och all fisk. På detta sätt undviker restaurangerna extra arbete i vardagen när det gäller gränsen mellan färskt kött eller förädlade produkter. Konsumenterna värdesätter transparens som enligt dem är grunden för en ansvarsfull verksamhet. De restauranger som brett och öppet berättar om ursprung utmärker sig på marknaden”, säger Jari Leppä.

LÄS MER: Lag om ursprungsmärkning kan bli aktuell

I en konsumentundersökning som gjorts på regeringens uppdrag tycker cirka 80 procent av de tillfrågade att ursprungslandet hart ett starkt samband med köttets och fiskens kvalitet. Över 80 procent anser att man ska få veta varifrån köttet kommer utan att behöva fråga.

Förordningen gäller i två år

Regeringen var tvungen att få EU-kommissionens godkännande och det har man nu fått. Förordningen gäller i två år. Innan förordningens giltighetstid löper ut ska Finland redogöra för kommissionen om ursprungsmärkningssystemets funktion och effekter. För övrigt arbetar Finland med att samma regler som nu börjar gälla i Finland ska anammas av hela EU.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen