Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 oktober 2018

Fiskodlingsföretag stämmer laxvän

En svensk journalist som filmat förhållanden hos fiskodlingsföretaget Grieg i norska Altafjorden dras inför rätta.

Det var när den svenska sportfiskejournalisten Mikael Frödin var i Norge för att spela in material till en film om fiskodling som han kom i närkontakt med Griegs laxodlingar. Så nära att han bröt mot den del i Akvakulturloven som förbjuder att man är mindre än 20 meter från laxodlingar.

 Mikael Frödin vid den olovliga filmningen av laxodlingen.
Mikael Frödin vid den olovliga filmningen av laxodlingen. FOTO: Mikael Frödin

Hävdar nödrätt

I polisförhör har den anklagade erkänt sig skyldig till intrånget men motsätter sig att han skulle ha gjort något brottsligt. Han hävdar att det var en nödrättshandling och anklagar den norska odlingsnäringen för att bryta mot internationella miljölagar och för genetisk förorening av Atlantens vildlax.

Vill rena näringen

I ett uttalande till Fiskejournalen framhåller Mikael Frödin att han inte har något emot näringen som sådan men att han med materialet vill påskynda processen för att ”få näringen ren”.

 En av bilderna från dyket.
En av bilderna från dyket. FOTO: Mikael Frödin

Odling under ytan

”Om en bonde hade 70 000 kor i en liten hage utan gräs där många var missbildade, sjuka med svampinfektioner och öppna sår hade vi sett det och verksamheten hade för länge sedan varit anmäld. Fiskodlingsnäringen bedrivs under ytan, utan att komma närmare än 20 meter är det omöjligt att granska verksamheten” säger Mikael Frödin i ett pressmeddelande från honom och hans advokat.

Den 2 november ska målet avgöras i Alta tingsrätt.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen