Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 augusti 2018

Fjärde beslutet om skyddsjakt på lodjur

Det senaste året har elva angrepp av lodjur registrerats i fårbesättningar inom ett begränsat område nordväst om Jönköping. Nu har länsstyrelsen tagit beslut om skyddsjakt för fjärde gången.

 Lodjuret i Mullsjö och Habo kommuner fortsätter att gäcka lantbrukare, jägare och myndigheter. OBS! Bilden är från ett annat tillfälle.
Lodjuret i Mullsjö och Habo kommuner fortsätter att gäcka lantbrukare, jägare och myndigheter. OBS! Bilden är från ett annat tillfälle. FOTO: Mostphotos

Lodjuret i Mullsjö och Habo kommuner fortsätter att gäcka lantbrukare, jägare och myndigheter. Det senaste angreppet på får inträffade den 5 augusti. Alla angrepp har besiktigats av Länsstyrelsen och konstaterats vara orsakade av lodjur. Skyddsjakt har utfärdats vid tre tillfällen tidigare under det senaste året, men inget lodjur har kunnat avlivas än.

Angreppen riskerar att fortsätta

Länsstyrelsen har gjort en bedömning att angreppen som inträffat i området under en begränsad tid, utförts av en individ som är mer benägen att angripa tamdjur än vad som normalt kan förväntas. Länsstyrelsen anser att angreppen sannolikt kommer att fortsätta och att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att minska risken för fortsatt upprepade angrepp i området.

Gäller fram till 8 oktober

Skyddsjakten leds av en jaktledare som utsetts av Länsstyrelsen. Endast jägare som jaktledaren har pekat ut kan delta i skyddsjakten. Beslutet om skyddsjakt gäller från och med 5 augusti till den 8 oktober.

LÄS OCKSÅ: Jurist på LRF tar Molstabergfallet vidareLÄS MER: Full kostnadstäckning för rovdjursstängsel

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen