Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 juli 2017

Fler drar ner på nötkött

Konsumtionen av nötkött minskar enligt nya siffror från Jordbruksverket. Men i stort ökar ändå konsumtionen av kött och en "peak meat" är att vänta.

Fler tenderar att dra ned på nötkött. Det visar en ny rapport från Jordbruksverket om konsumtionsvanor.

Men även om nötköttskonsumtionen är lägre i år, första kvartalet av året, i jämförelse med förra året, ökar ändå konsumtionen av kött i Sverige, något som kan leda till en såkallad ”peak meat”.

– Jag tror att vi kommer att ha ”peak meat” 2017. Det är när vi når toppen på köttkonsumtionen och den därefter börjar gå neråt. USA hade till exempel en peak meat redan för tio år sedan och därefter såg man en tydlig minskning, säger Ingela Stenson, trendanalytiker till SR.

En grönare väg

Anna Lindström från Stockholm är en av de svenskar som försöker dra ned på köttätandet. Från att ha ätit kött nästan alla måltider, äter hon nu endast kött 2-3 gånger i veckan.

– Jag försöker äta mer grönt, speciellt nu på sommaren. Dels är det billigare och dels är det för att jag känner att jag mår bättre av att äta grönt än att vara ”beroende” av animaliskt protein, säger hon.

Men att dra ned på köttet till vardags kan upplevas allt annat en enkelt.

– Till en början var det något av en uppoffring för jag var tvungen att lägga om min kost. Men nu efter några veckor tycker jag att det går galant att äta mindre kött!

Vilken typ av kött har du dragit ned på?

– Jag har dragit ned på alla typer av kött förutom fisk. Men jag åt väldigt lite nötkött även innan så om jag äter kött i dag blir det troligtvis kyckling eller fläsk.

Vad har du för tips till andra som också skulle vilja äta mer grönt i stället för kött?

– Gör omställningen på våren eller sommaren för då det finns det så många härliga grönsaker till vettigt pris. Leta efter nya spännande recept eller hör med vänner och bekanta, säger Anna Lindström.

Läs även: WWF vill halvera köttkonsumtionen (Land Lantbruk)

Läs även: Förespråkar vegetarisk kost (Land Lantbruk)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen