Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 oktober 2018

Fler grisar och nöt, men färre får

Grisarna blir fler men fåren färre och nötkreatur ökar mest, visar Jordbruksverkets statistik om lantbruksdjur.

 Färre får, fler grisar och fler nötkreatur visar Jordbruksverkets statistik.
Färre får, fler grisar och fler nötkreatur visar Jordbruksverkets statistik. FOTO: Urban Bråhde, André Maslennikov, Ann Lindén

Mellan juni förra året och i år har antalet grisar ökat med 2,3 procent, och främst är det antalet slaktgrisar som har ökat. Suggor och smågrisar minskar i antal. Det var andra året som antalet grisar ökade på sex år, fram till 2016 var kurvan nedåtgående när det gällde antalet grisar.

Fler vuxna än lamm

För första gången är andelen vuxna djur, tackor och baggar, större än andelen lamm. Det visar Jordbruksverkets statistik om antalet lantbruksdjur mellan juni 2017 och juni 2018. Totalt var antalet får 3 procent lägre än samma period i fjol och i år är det även färre lantbruk som har får än i fjol.

Mjölkkor minskade

Dessutom ökar antalet nötkreatur med drygt 5 000 djur, trots att antalet mjölkkor minskade med 2 600 djur.

Ökningen låg främst bland am- och dikor, men det fanns även något fler kalvar i juni i år. Eftersom siffrorna är från början av sommaren går det inte att läsa in effekter av sommarens torka på djurantalet.

Trenden avtar

Den trend som varit med fler djur per företag visar sig ha avtagit en smula de senaste åren. För nötkreatur, som är det djurslag som ökar mest, ökar besättningen för en genomsnittlig mjölkgård från 89 mjölkkor förra året till 92 i år.

Under hela 2000-talet är det dock storleken på svinbesättningarna som har ökat mest.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen