Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 augusti 2018

Fler har insjuknat i ehec-utbrottet

Åtta ytterligare personer har fått magsjuka orsakad av ehec-bakterier. Folkhälsomyndigheten bekräftar att de tillhör det stora utbrottet med gemensam smittkälla. Sammanlagt har 85 fall bekräftats under juli och augusti men ännu är smittkällan okänd.

 Minst 85 personer har insjuknat i magsjuka orsakad av ehec-bakterier.
Minst 85 personer har insjuknat i magsjuka orsakad av ehec-bakterier. FOTO: Mostphotos

– Det som är bekräftat är att dessa fall hör ihop. Majoriteten har insjuknat i juli, men det finns också fall under augusti. Eftersom vi inte vet vad smittkällan är ännu så kan det förstås komma nya fall, säger Anneli Carlander, enhetschef för övervakning och samordning på Folkhälsomyndigheten.

Tarmbakterien ehec kan orsaka blodiga diarréer och i vissa fall leda till en allvarlig njursjukdom. Åtta nya fall har bekräftats den senaste veckan, medan ett tiotal ytterligare utreds för att se om det finns någon koppling till det stora utbrottet. De insjuknade patienterna finns i nio landsting och utbrottet beräknas ha nationell omfattning.

– Vi utreder fortfarande brett och intervjuar de som är sjuka. Vi frågar vad de ätit och vad de har gjort under tiden före insjuknandet. Det görs mikrobiologiska analyser för att se om det är samma typ av smittkälla, säger Anneli Carlander.

Folkhälsomyndigheten jobbar tillsammans med smittskyddsläkare i hela landet och har en dialog med Livsmedelsverket för att försöka hitta det som orsakat utbrottet. Hittills har man dock gått bet på den punkten.

– Vi skulle förstås helst ha hittat smittkällan redan nu. Men vi fortsätter arbetet med förhoppningen att kunna identifiera den. Det viktigaste är att inte fler människor insjuknar, säger Anneli Carlander.

Fakta: Nio drabbade landsting

Följande landsting har patienter som drabbats av ehec-bakterien under det pågående utbrottet.

Gotland

Halland

Kalmar

Skåne

Stockholm

Uppsala

Västernorrland

Västra Götalandsregionen

Östergötland

Källa: Folkhälsomyndigheten

LÄS MER: Fler smittade i ehec-utbrottet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen