Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 juni 2017

Fler havsbönder till Sverige

Makroalger kan användas till både mat, kosmetika och biobränsel och kan bana vägen för de bönder som verkar längs Sveriges kuster. "Det här är så nära en hållbar industri man kan komma", säger Fredrik Gröndahl, docent för Hållbar utveckling på KTH.

FOTO: Mostphotos

Alger kan vara räddningen för Sveriges havsnära bönder. Det menar Fredrik Gröndahl, docent för Hållbar utveckling på KTH, som just nu forskar kring hur alger kan användas och minska vår klimatpåverkan.

– Allt du kan göra med olja kan du också göra med alger, men utan att förstöra miljön. Forskningen med SeaFarm handlar om att odla alger i svenska vatten och se till att behålla deras viktiga egenskaper så att vi kan använda oss av algerna på många olika sätt, säger Fredrik Gröndahl.

Sverige ligger efter

Projektet med Seafarm har pågått sedan 2013 och är finansierat av bland annat Formas och flera externa parter till nästa år. Algarten som används i projektet kallas sockertång och är en snabbväxande brunalg som kan bli två meter lång. I flera asiatiska länder så som Kina, Japan och Sydkorea har man under hundratals år odlat alger och kommit långt. Enligt Gröndahl ligger vi i Sverige efter: vi verkar inte riktigt ha förstått värdet av alger och dess viktiga egenskaper.

– Innehållet av organiskt material kan användas som råvara i tillverkningsindustrin som plast, Omega-3-fettsyror och proteiner kan användas som föda till människor och djur och det spill som blir kvar kan omvandlas till biogas eller jäsas till bioetanol. Allt kan tas tillvara, berättar Fredrik Gröndahl.

Skördas på våren

Odlingen finns vid ön Koster utanför Göteborg och ser från håll ut som en musselodling. På hösten växer de små algerna inomhus på små rep för att till början på våren flyttas ut på grövre rep i havsbassängerna. Under april och maj skördas sedan algerna som innehåller många goda egenskaper.

– Algodling sköter sig själv på så många sätt. De behöver inte gödsel eller tillfört vatten utan havet sköter hela odlingen själv. Det är verkligen ett energisnålt system utan några som helst miljöproblem. Jag är säker på att vi inom kort kommer att se betydligt fler havsbönder i Sverige”, säger Fredrik Gröndahl.

Tvärvetenskaplig forskning

Seafarm är tvärvetenskapligt och marinbiologer, kemister, livsmedelsvetare, ingenjörer och ekonomer från fyra universitet, KTH, Chalmers, Göteborgs universitet och Linneuniversitetet, är med i forskningsarbetet. Flera av projektets bidrag kommer från Formas samt från kommuner och företag som verkar vid kuster.

31 miljoner i bidrag läggs på forskningsprojekt med alger (ATL)Bonde till havs (SR)

Relaterade artiklar

Till toppen