Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 december 2016

Fler kan använda sig av Nix

Numera kan även enskilda näringsidkare utan aktiv näringsverksamhet använda sig av spärregistret Nix.

Från början var spärrtjänsten Nix, som ska skydda ett telefonnummer för obeställda säljsamtal i marknadsförings-, försäljnings- och insamlingssyfte, enbart till för privatpersoner.

Men med början i februari 2015 kan även enskilda näringsidkare utan aktiv verksamhet registrera sig. Förändringen tillkom sedan i synnerhet äldre skogsägare drabbats av oseriösa försäljare som riktade sig mot den här gruppen för att kringgå den lagstadgade ångerrätten för konsumenter.

Äldre skogsägare

I första hand avses personer som lämnar näringsdeklaration men driver en passiv näringsverksamhet. Inte sällan rör det sig just om äldre skogsägare men det kan också vara någon som arrenderar ut åkermark, har köpt andel i vindkraftverk eller en fastighetsägare som hyr ut en eller flera lägenheter utan att arbeta med skötseln.

– I lagens mening är du att räkna som konsument om du i huvudsak använder din telefon för privat bruk. Det innebär att du har ångerrätt, förklarar Mattias Grafström, VD för Telekområdgivarna som hjälper konsumenter i frågor om telefoni, TV och bredband.

Liten andel

Mycket av den oseriösa telefonförsäljningen går ut på att förmå kunden att byta telefoni- och elabonnemang. Telekområdgivarna konstaterar att cirka 70 procent av anmälningarna som kunder gjort rörande oseriös försäljning rör företag som utgör mindre än 1 procent av branschen.

– Jag vill ändå hävda att vårt arbete ger resultat. Under tredje kvartalet 2016 hade antalet anmälningar gått ned med 30 procent jämfört med årets början, säger Mattias Grafström.

3 miljoner telefonnummer är spärrade

Spärregistret Nix startades 1999 och drivs av Swedma, bransch- och intresseorganisationen för företag som arbetar med direkt och datadriven marknadsföring.

Ungefär 3 miljoner svenska telefonnummer är spärrade genom Nix. Det går att spärra både fasta och mobila telefonnummer.

Ring till nummer 077–228 00 00 från den telefon du vill spärra och följ instruktionerna.

Relaterade artiklar

Till toppen