Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 juli 2018

Fler kommuner till böndernas hjälp

Fler kommuner rycker nu ut för att ge stöd och hjälp till bönderna som har skriande brist på foder. Båstad, Mörbylånga och Staffanstorp är några exempel.

FOTO: Mostphotos

Allt fler kommuner satsar nu på olika former av stöd för att stötta bönderna, vars djur har brist på foder i torkan. Land Lantbruk sker igår om Västerås, som låter bönderna klippa stadens grönytor för att ge djuren foder i den svåra torkan.

– Hittills har jag bokat upp med två djurhållare för att slå sammanlagt cirka 7 hektar. Sala och Enköpings kommun har pratat med oss för att göra liknande lösningar, sade Jörgen Gustafsson, skogförvaltare på Teknik och fastighetsförvaltningen i Västerås, till Land.se under onsdagen.

Tre modeller har börjat urskilja sig. Bönderna får antingen klippa gräs på grönytor och ängar, eller så får djuren beta på markerna, alternativt att kommunerna via sin hemsida erbjuder förmedling av grönytor mellan de som har mark och de som behöver foder. Även på Facebook har ett antal grupper för att förmedla kontakt och utbyta foder skapats.

Bokar in yta

I Västerås får bönderna boka in en yta och stadens park- och naturenhet ser till att kraven är uppfyllda. Sollefteå har valt en annan väg, där kommunen via sin hemsida agerar kontakförmedlare mellan dem som äger åkerplättar eller åkermark och de djurägare som har behov av hjälp. Arvika ber också de som har mark som kan ge foder för djur att höra av sig.

Djur får beta

Båstad låter kor och hästar beta på kommunens betesmark. I kommunen råder bevattningsförbud så det råder stor brist på foder.

– Vi har börjat ringa olika markägare för att se om de kan erbjuda sin mark till betande djur, säger Johan Mårtensson som är naturvårdschef på Båstad kommun, till SVT Nyheter Halland.

Får beta direkt

Modellen där är att djuren får beta direkt på ängar och diken. Marken som klipps erbjuds alltså direkt till djurägarna.

– Det växer ju ingenting, så flera har redan börjat plocka på vinterfodret, men det kommer ju ta slut. Många nödslaktar djur. Det är köer redan nu, säger Johan Mårtensson.

I Mörbylånga har kommunen valt att upplåta mark till slåtter. Lantbrukare får komma och slå gräset på obrukade marker och använda det som foder.

– Vi har en hel del marker och ytor som vi inte klipper utan som vi behåller längre och sedan slår, kommunstyrelsens ordförande, Henrik Yngvesson (M), till SVT Nyheter Småland.

Först till kvarn

Där gäller först till kvarn och förmedling av områdena till bönder sker via kommunen. Staffanstorp erbjuder liknande hjälp via kommunens hemsida att skörda gräset på obrukade marker, som kan ges som foder till djuren.

LÄS OCKSÅ: Konsumenterna kan stötta när torkan slår hårtLÄS MER HOS LAND: Kommuner erbjuder foder till bönder

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen