Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 juli 2017

Fler kvinnor siktar mot jakt

Fler kvinnor i Sverige tar i dag jägarexamen jämfört med tidigare år. "Naturen och jakten bjuder på både spänning och mystik", säger Gudrun Brunnström i Skåne som nyligen tagit jägarexamen.

 "Jag började med jakt för att låta hundarna göra det de är framavlade till", säger Gudrun Brunnström som i dag har två Flat coated retrievers hemma. Fyra av sex retrievers här kommer från Gudruns egen kennel.
"Jag började med jakt för att låta hundarna göra det de är framavlade till", säger Gudrun Brunnström som i dag har två Flat coated retrievers hemma. Fyra av sex retrievers här kommer från Gudruns egen kennel. FOTO: Privat

Antalet kvinnor som tar jägarexamen har det senaste året ökat med 1,4 procent i hela landet. I dag finns det 18 481 kvinnliga jägare enligt Jaktkortsregistret hos Naturvårdsverket. Av de som i dag tar jägarexamen är var femte en kvinna. Gudrun Brunnström från Malmö har nyligen tagit jägarexamen, något som för henne har fallit naturligt.

– Jag har haft apporterande fågelhundar nästan hela mitt liv och jakten är för dem en naturlig del av livet. Därför började jag intressera mig för jakt för att låta hundarna göra det de är framavlade till. Mitt intresse ligger inte alls i att döda djur eller massjakt utan anser att jakten borde vara väl interagerar i vårt samhälle med skyddsjakt och även avskjutning av i antal för stora djurarter exempelvis vildsvin, säger Gudrun Brunnström.

Även närheten till naturen har lockat Gudrun Brunnström.

– Jag ville lära mig om olika arter och djurs olika beteenden i naturen. Det är något man lär sig när man tar jägarexamen. Sedan är det en hel del spänning och mystik i naturen och dessutom mycket socialt inom ett jaktlag eller hundförarlag.

 "Många hundförare som jag mött är ofta kvinnor medan det är fler män bakom bössan", säger Gudrun Brunnström.
"Många hundförare som jag mött är ofta kvinnor medan det är fler män bakom bössan", säger Gudrun Brunnström.

Hur har omgivningen reagerat på din nya hobby?

– Min omgivning har reagerat med intresse och blivit imponerad av mig med jakten och jägarexamen. Jag är väldigt stolt över att jag faktiskt både vågar vara med på jakt samt att det är lite okvinnligt. Jag gillar att vara lite annorlunda, säger hon.

Varför tror du fortfarande att det är fler män som jagar än kvinnor?

– Det är något som jag har reflekterat över. Många hundförare som jag mött är ofta kvinnor medan det är fler män bakom bössan. Jag har haft många teorier om varför men har ingen grund till dem. Det kan handla om allt från könsroller från årtionden tillbaka, till att en man förväntas vara en hunter vilket i sin tur påverkar männens intressen mer.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen