Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 augusti 2017

Fler unga söker EU-stöd för att driva jordbruksföretag

Antalet ansökningar ökar stadigt med cirka 500 per år. Stödet kan sökas av alla som är under 40 och har en nystartad jordbruksverksamhet.

 Marie Richter, projektledare på Jordbruksverket.
Marie Richter, projektledare på Jordbruksverket. FOTO: Jordbruksverket

Förra året betalades det ut 85 miljoner kronor till 4 000 unga lantbrukare runtom i Sverige i ”stöd till unga jordbrukare”. För att kunna få stödet måste man vara under 40 år och ha startat eller tagit över ett jordbruksföretag.

Oklart vad ökningen beror på

Enligt Jordbruksverket har antalet ansökningar ökat med cirka 500 per år sedan stödet infördes 2015. Vad ökningen beror på vet verket inte med säkerhet, men en teori är att många tidigare inte känt till att det funnits.

– Kanske att man har hört av någon kollega eller granne som har sökt det, och därför gör man det själv också, säger Marie Richter, projektledare på Jordbruksverket till Sveriges Radio.

Dessutom finns det så kallade startstödet, som du kan läsa om på Jordbruksverkets hemsida.

LÄS MER: Hundratals miljoner släpar efter i stöd till bönderLÄS MER: Mer pengar till vattenkatastrofgruppLÄS MER: Gröna näringslivet slåss om ungdomarna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen