Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 oktober 2019

Flera SLU-utbildningar förlängs

Regeringen har beslutat att förlänga flera utbildningar vid Sveriges lantbruksuniversitet. Beslutet berör bland annat studenter vid SLU:s agronom- och lantmästarprogram.

 Förändringen av SLU-utbildningarna har varit omdiskuterad men nu har regeringen beslutat att de ska förlängas.
Förändringen av SLU-utbildningarna har varit omdiskuterad men nu har regeringen beslutat att de ska förlängas. FOTO: Mark Harris

Agronomexamen går från att omfatta 270 till 300 högskolepoäng (hp). Lantmästar-, trädgårdsingenjör- samt hippologexamina görs om från 120 till 180 poäng.

Redan 2015 beslutades att programmen skulle förlängas och studenter som antagits från och med hösten 2016 har läst kurser anpassat efter det nya ramschemat.

Däremot har agronomer fortfarande haft möjlighet att ta ut examen efter 4,5 år (270 hp) och lantmästare efter 2 år (120 hp). Examen ska nu anpassas till längden på utbildningarna och beslutet innebär därför inga större förändringar för studenterna.

 Jakob Nygårds, ordförande i Ultuna studentkår på SLU, är positiv till att examen nu kommer att anpassas efter längden på utbildningarna.
Jakob Nygårds, ordförande i Ultuna studentkår på SLU, är positiv till att examen nu kommer att anpassas efter längden på utbildningarna. FOTO: Staffan Claesson

Omdebatterad reform

Enligt regeringsbeslutet ska ändringarna bidra till att utbildningarnas innehåll blir tydligare både för studenter och framtida arbetsgivare. Men reformen har varit omdiskuterad.

Kritik har riktats mot möjligheten att bredda urvalet av kurser inom examen, vilket enligt kritikerna riskerar att urholka utbildningarna. Bland annat har Hushållningssällskapen uttryckt oro för att det kan leda till kompetensbrist inom gröna näringarna.

Studentkåren är positiv

Jakob Nygårds, ordförande för Ultuna Studentkår vid SLU, ställer sig dock positiv till regeringens beslut.

– Det är en bra utveckling som jag tror kan stärka utbildningarna på lång sikt, just eftersom det blir tydligare med vad de innebär. Universitetet har jobbat för detta i många år och det är rimligt att agronomexamen nu är anpassad efter programmets längd.

LÄS MER: Kritik mot förändring av agronomutbildningLÄS MER: Studentkåren: Branschen har missförstått heltLÄS MER: Så vill SLU förändra utbildningarna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen