Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 september 2019

Flugor invaderar Listerlandet

Flugplågan på Listerlandet i Blekinge har eskalerat. Nu beskylls minkgårdarna i området för att vara källan.

 Problemen med flugor har genom åren varit något av en följetong på Listerlandet. Arkivbild.
Problemen med flugor har genom åren varit något av en följetong på Listerlandet. Arkivbild. FOTO: Hasse Holmberg

Listerlandet i Blekinge har invaderats av flugor. Problemen har genom åren varit något av en följetong, men under den senaste tiden har klagomålen ökat avsevärt, skriver Sydöstran. Allmänheten plågas – och minkgårdarna pekas ut som trolig orsak till insektsplågan.

Rekordmånga anmälningar

Sölvesborgs kommun har tagit emot runt 20 anmälningar om flugor bara de senaste dagarna. Rekordmånga, enligt Sölvesborgs miljöinspektör Per-Ola Persson som nu försöker utreda problemen.

– Vi vet inte exakt vad som är källan, men om vi prickar in klagomålen på en karta och samtidigt gör likadant med våra minkgårdar så kan man konstatera att vi ser ett samband, säger han till tidningen.

Ägg i minkspillning

Takdansflugan, eller liten husfluga, lägger gärna sina ägg i minkspillning, och nu görs en extrainsats för att kontrollera samtliga minkgårdar på Lister. Redan 2012 tog Miljöförbundet och Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund tillsammans fram åtgärder i ett försök att komma till rätta med flugproblemen.

Relaterade artiklar

Till toppen