Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 februari 2019

Flygande start för tillväxtreglering i raps

Användning av tillväxtreglering i raps har fått en flygande start i Sverige. Uppskattningsvis halva höstrapsarealen är behandlad och andelen ökar ju längre norrut man kommer.

 Anneli Kihlstrand, VD för Sveriges frö- och oljeväxtodlare.
Anneli Kihlstrand, VD för Sveriges frö- och oljeväxtodlare. FOTO: Arne Forsell

I juni och på sensommaren förra året blev det klart att två preparat med tillväxtreglerande effekt i raps hade godkänts av Kemikalieinspektionen, något som svenska branschorganisationer kämpat för i 10–15 år. Det handlar om Caryx, som är en tillväxtreglerare, och Folicur Xpert, som är en fungicid med tillväxtreglerande effekt.

– Dessa medel har funnits i vår omvärld men inte i Sverige. Vi befinner oss på den nordliga gränsen för höstrapsodling och löper därmed den högsta risken för utvintring. Det har varit orimligt att vi som enda land inte haft tillgång till tillväxtreglering, säger Anneli Kihlstrand, VD för Sveriges frö- och oljeväxtodlare, SFO.

Större intresse än väntat

Intresset för att använda de båda tillgängliga preparaten, har varit större än väntat. Beräkningar som växtskyddsföretagen och SFO har gjort gör gällande att upp emot halva den svenska höstrapsarealen är behandlad.

Enligt SFO:s bedömning utifrån såld och tillgänglig mängd utsäde såddes det cirka 110 000 hektar varav närmare hälften, alltså cirka 50 000 hektar, har behandlats med tillväxtreglerande preparat. Det är dock stor geografisk skillnad på hur stor andel som är behandlad.

 Mats Andersson, affärschef för Bayer Crop Science i Sverige.
Mats Andersson, affärschef för Bayer Crop Science i Sverige. FOTO: Göran Berglund

80 procent i Mälardalen

– I Mälardalen och i övriga Svealand är det kanske uppemot 80 procent medan det i Västergötland och Östergötland rör sig om 40–50 procent. Kommer man ned i södra Sverige, där de största arealerna finns, är vi nere på runt 30 procent, säger Anneli Kihlstrand.

Hon konstaterar att det dels har funnits en hög förväntan på möjligheten att börja använda tillväxtreglering och dels att de förutsättningar som rådde förra året gjorde behandlingen extra intressant.

– Det fanns möjlighet att så i god tid och det var en varm höst som var gynnsam för grödans tillväxt, säger Anneli Kihlstrand.

Sätter fler sidoskott

Tillväxtregleringen i raps används för att bromsa huvudskottet och stimulera plantan till att sätta fler sidoskott på hösten. Strävan är att hålla tillväxtpunkten nära markytan och göra plantan mer kompakt och rotfast.

– Plantan får ett kraftigare rotsystem med ökat upptag av kväve och kalium. Detta ger bättre vinterhärdighet och en lägre planta gömmer sig också bättre i snön vilket minskar risken för utvintring. En robust planta får också en bättre start på våren, säger Mats Andersson, affärsområdeschef på Bayer som saluför Folicur Xpert.

 Plantorna till vänster är behandlade på hösten med tillväxtregleraren Caryx, att jämföras med de båda obehandlade plantorna intill.
Plantorna till vänster är behandlade på hösten med tillväxtregleraren Caryx, att jämföras med de båda obehandlade plantorna intill. FOTO: BASF

Lyckad behandling

Mats Andersson visar ett exempel på en behandling i södra Skåne hösten 2018 där grödan såddes den 19 augusti, behandlingen skedde den 15 september och där plantorna den 15 oktober hade 5–6 blad.

Grunddoseringen för att få effekt med Caryx är vid 4–5 blad 0,5 liter per hektar, enligt SFO. För varje blad utöver det ökas dosen med en deciliter.

I en svensk försöksserie som gjordes 2004–2006 med en föregångare till Caryx noterades en skördeökning på i medeltal 140 kilo råfett vilket motsvarar 250 kilo för per hektar. Behandlingskostnaden låg i höstas på cirka 350 kronor per hektar inklusive körning.

Ändrad myndighetsattityd

Både Anneli Kihlstrand och Mats Andersson konstaterar att godkännandena är en följd av att Kemikalieinspektionen har ändrat attityd och arbetssätt. Samtidigt har SFO legat på växtskyddsföretagen om att satsa på den svenska marknaden.

– Vi har sagt som det är, att det finns ett intresse bland odlarna och att det har blivit lättare att få produkter godkända, säger Anneli Kihlstrand.

LÄS MER: Fritt fram för tillväxtreglerande medel i raps

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen