Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 november 2017

Syrsor bra för grisar – troligt även för människor

På SLU har forskare tillsammans med kollegor från Kambodja studerat hur pass bra syrsor kan vara som livsmedel för människor.

 Syrsor har potential att bli bra mat för människor, tror forskare.
Syrsor har potential att bli bra mat för människor, tror forskare. FOTO: Mia Petersson/SLU

Insekter ses som ett livsmedel för framtiden, eftersom de kan produceras ganska resurssnålt. I många länder är insekter vanliga som livsmedel, medan de i stort sett inte alls äts i andra. Vad som inte är så välundersökt är hur pass bra näring insekter faktiskt skulle vara för människor.

Liknar människors system

Eftersom grisars fodersmältningssystem liknar människans matsmältningssystem till stor del tror forskare att de effekter som man kan se hos grisar även kan gälla för människor.

I ett projekt har forskare från SLU tillsammans med kollegor från Kambodja undersökt hur bra livsmedel syrsor verkligen är för människor.

Diet med syrsmjöl

I projektet har man studerat hur unga grisar växer på en diet bestående av majsmjöl, riskli och antingen syrsmjöl eller fiskmjöl. Man har även undersökt effekten om man skalar syrsorna, det vill säga tar bort ben och vingar.

Troligtvis kommer den nya EU-lagstiftningen om insekter som livsmedel säga att syrsor ska skalas innan de äts, eftersom benen är svårsmälta och det har visat sig att stor konsumtion av gräshoppor kan orsaka förstoppning.

Växte bra på syrsor

I studien gavs grisar en diet som innehöll mjöl baserat på hela syrsor och mjöl där benen inte fanns med.

Det visade sig att grisarna växte mycket bra på båda dieter som innehöll syrsmjöl, och att de smälte den diet bättre än den på fiskmjöl. Grisarna verkade även kunde använda mer av det smälta proteinet för att växa. Däremot var det ingen skillnad på om syrsbenen var med eller ej.

Troligt bra livsmedel

Forskarna drar slutsatsen att syrsor är bra som foder för grisar och därför är det troligt att det skulle vara ett bra livsmedel för människor också.

Läs hela forskningsartikeln här!

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen