Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 juli 2018

Foder är hårdvaluta i torkan

Lars Carlsson och hans fru Anna nappade direkt när kommunen erbjöd gräsmark att slå. De åkte dit och tog hand om gräset med en gång. Några dagar senare var flera balar borta.

 Lars Carlsson
Bild 1/2 Lars Carlsson FOTO: privat
Bild 2/2

– Det är jättetrist man blir ju så förbannad, men jag är inte förvånad. Först hade jag tänkt köra hem balarna direkt så ingen annan skulle ta hand om dem men annat kom emellan. Några dagar senare var fem – tio balar stulna.

Hårdvaluta och flera stölder

Under sommaren har flera lantbrukare råkat ut för stöld och höbalar har blivit hårdvaluta i torkan.

– Det är sådan desperat jakt på foder att folk handlar på sätt de kanske aldrig skulle gjort annars. Hade någon ringt och frågat om att få köpa några balar så hade jag ju självklart sålt. I det här läget hjälper vi varandra.

Har hälften av vad de behöver

På Anna och Lars gård i den jämtländska byn Backen finns omkring 120 djur och hälften är mjölkkor. I dagsläget har de bara halva mängden foder som krävs för att de ska kunna behålla alla djur.

– Det är en så oerhörd brist på foder. I fjol sålde vi 100 balar -i år kommer vi inte att sälja en enda. Alla ringer runt till alla för att försöka få tag på foder men det finns inget. I Facebookgruppen Foderhjälpen sökte någon häromdagen 20 ensilagebalar och inlägget fick inte ett enda svar.

”Vissa tar tillfället i akt”

Många tvingas nu importera dyrt foder och den stora efterfrågan och bristen på tillgång pressar upp priserna på svenskt foder. En del försäljare utnyttjar krissituationen.

– Det finns markägare utan djur som tar tillfället i akt och tar 2000 kronor för balar som vi i normala fall betalar 3 – 500 kronor för. Det är så ryggradslöst.

”Pengar kan inte lösa foderkrisen”

Regeringen har utlovat krispaket och EU höjer utbetalningen av lantbruksstödet från 75 – 85 procent men Lars menar att pengar inte kan lösa foderbristen.

– Vi kan ju inte mata djuren med sedlar. Det som skulle hjälpa nu är stora frysanläggningar så att vi kan slakta och frysa in.

Ser ljusare ut

Trots det dystra läget börjar det se lite ljusare ut för Lars och Anna.

– Här i Jämtland har det kommit lite regn. Alla maskiner är i gång och vi slår just nu 100 hektar och hoppas på nystart för gräset, och en bra skörd i slutet av september.

LÄS MER: Höbalar vandaliserade – mitt i sommartorkan

Relaterade artiklar

Till toppen