Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 november 2014

Foderblandaren har dödat två - inget händer

I januari 2012 skulle alla MVM-foderblandare från GEA Farmtechnologies Mullerups vara säkra, lovade företaget Arbetsmiljöverket. Men man struntade i åtgärderna, och i september 2014 dog ännu en lantbrukare i deras blandare.

Huvudskåp för enbart blandare
Bild 1/5Huvudskåp för enbart blandare FOTO: Anna Nilsson
Den som befinner sig i en MVM-blandare när skruvarna startar på högvarv har gjort sitt sista misstag i livet.
Bild 2/5Den som befinner sig i en MVM-blandare när skruvarna startar på högvarv har gjort sitt sista misstag i livet. FOTO: Anna Nilsson
GEA Mullerups MVM-blandare skulle ha varit ombyggda före februari 2012. I oktober 2014 har några få gjorts säkrare.
Bild 3/5GEA Mullerups MVM-blandare skulle ha varit ombyggda före februari 2012. I oktober 2014 har några få gjorts säkrare. FOTO: Anna Nilsson
Carl-Henrik Eriksson på CCE Lantbruk i Västerfärnebo tror att det funnits stora brister i Mullerups säkerhetstänkande, och att det är märkligt att Arbetsmiljöverket inte följer upp sina krav på slarviga företag.
Bild 4/5Carl-Henrik Eriksson på CCE Lantbruk i Västerfärnebo tror att det funnits stora brister i Mullerups säkerhetstänkande, och att det är märkligt att Arbetsmiljöverket inte följer upp sina krav på slarviga företag. FOTO: Per Groth
Bild 5/5 FOTO: Anna Nilsson

I september i år omkom för andra gången en svensk lantbrukare i en av GEA Farmtechnologies Mullerups MVM-foderblandare. Den första olyckan skedde redan i början av 2011. Efter den olyckan krävde Arbetsmiljöverket att danska GEA Farmtechnologies Mullerup skulle bygga om elsystemet på samtliga svenska foderblandare, 86 stycken. Myndigheten krävde också att blandarna utrustades med larm och tydligare märkning av strömbrytarna. Ägarna skulle också få en uppdaterad instruktionsbok samt en säkerhetsgenomgång av maskinens funktioner.

Nu tyder mycket på att den blandare som i september tog livet av en lantbrukare inte blivit åtgärdad av GEA Farmtechnologies Mullerup. Detta trots Arbetsmiljöverkets uttryckliga krav på företaget.

Anders Danielsson, LRF, och Stefan Wistrand, arbetsmiljökonsult, besökte därför slumpmässigt några lantbruksföretag med Mullerup MVM-blandare. Inte på någon av de tre granskade blandarna hade säkerheten förbättrats.

– Det är en sällan skådad nonchalans GEA Farmtechnologies Mullerup visar upp. Trots myndighetskrav behövs det ett andra dödsfall innan man börjar agera.

En av ägarna till Mullerups MVM-blandare är Carl-Henrik Eriksson på CCE Lantbruk i Västerfärnebo.

– Jag är inte förvånad att inget har skett från Mullerups sida. Det beror säkert på att Arbetsmiljöverket inte följer upp sina krav på företaget, trots att det hänt en dödsolycka. Tydligen finns stora brister inom Mullerup när det gäller säkerhetsarbetet och förmågan att uppfylla Arbetsmiljöverkets krav.

En annan MVM-blandare finns på Jällagymnasiet utanför Uppsala. Där är Lars Franzén driftledare.

– Vi krävde att få hela foderblandningsanläggningen inklusive fodervagnen CE-märkt som anläggning. Det kostade Jälla Egendom 15 000–20 000 kronor. Men någon ombyggnad eller säkerhetsinformation har vi inte fått från tillverkaren.

Sedan pressen i september skrivit om olyckan 2014 skickade GEA Farmtechnologies Mullerup den 15 oktober brev till MVM-ägarna med löfte om att i framtiden åtgärda Arbetsmiljöverkets krav som skulle ha gjorts redan före januari månads utgång 2012.

En av de lantbrukare som fått brevet, och som vill vara anonym, uppger att hans återförsäljare uppmanat honom att inte prata med medier. I stället skulle all kommunikation gå via GEA Farmtechnologies Mullerup i Danmark.

Land Lantbruk har sökt ansvariga på GEA

Hör mer om foderblandaren i Lantbrukspodden avsnitt 29 som du hittar här.

Fakta: Det här ålades Mullerup att göra

I ett brev från GEA Farm Technologies Mullerup A/S den 20 september 2011 lovar företaget att:
1 Uppdatera befintliga anläggningar genom att:
a) Ta bort arbetsbrytarna vid motorerna
b) Sätta tydligare säkerhetsdekaler på maskinen
c) Förse maskinen med ny mjukvara och ett larm före start.

2 Ge ägarna:
a) En ny bruksanvisning
b) En personlig instruktion om säker användning av maskinen.

3 Punkt 1 och 2 skulle genomföras inom tre månader, alltså före den 1 februari 2012.

Relaterade artiklar

Till toppen