Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 July

Foderhandel medför risk för ogrässpridning

När lass med halm och grovfoder flyttas inom landet och tas in från andra länder finns det risk att besvärliga ogräs som renkavle sprids.

 Rikard Andersson, ogräsrådgivare på Jordbruksverket.
Rikard Andersson, ogräsrådgivare på Jordbruksverket.

Halmlass som körs över landet från områden med renkavle, eller andra besvärliga gräsogräs, till andra riskerar att föra med sig ogräsfrön som sedan hamnar i gödseln. För lantbrukare som tar hem halm eller tar hand om gödsel åt andra är det viktigt att veta var den kommer ifrån.

– Om man exempelvis köper halm från delar av västra eller södra Skåne och själv håller till i Skara får man som kund försöka ha koll. Fråga om kända förekomster där halmen kommer ifrån och var noga med hur den blivande gödseln hanteras. Är det djupströ- eller fastgödsel så är det viktigt att gödseln blir ordentligt komposterad för att eventuella ogräsfrön ska dö av den värme som då alstras, säger Rikard Andersson, ogräsrådgivare på Jordbruksverket.

Inte ta risker

– I värsta fall får man hitta andra användningsområden för gödseln – bränna, göra biogas eller deponera den. Man kan som lantbrukare i det läget inte riskera att få med sig renkavle eller andra svårbehandlade ogräs ut på fälten, säger han.

Grovfoderimport från vissa områden i Europa innebär också en risk för spridning av renkavle och andra ogräs, särskilt med torra material som hö. I en ensileringsprocess tappar ogräsfrön mycket av sin grobarhet.

Även risk för ogräs

Hur väl renkavlefrön klarar att passera en djurmage är inte känt. Men studier av andra arter visar att många tappar grobarheten efter att ha passerat en idisslares mage.

– Men jag ser större risk med foderspill och strömaterial än det som rent fysiskt passerar genom ett djur, säger Rikard Andersson.

Det är inte bara renkavle utan även ogräs som flyghavre, åkerven, hirs och losta som kan spridas med halm- och grovfoderlass.

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen