Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 december 2018

Foderhjälpen gjorde årets största avtryck

FJUGESTA

Solen sken dag efter dag. Återväxten på vallarna var obefintlig. Då startades Facebookgruppen Foderhjälpen 2018.

Gruppen fick snabbt 26 000 följare och i dagsläget har den förmedlat runt 500 000 ton grovfoder.

 När sonen Casper sov använde mamma Lisa Schneider tiden till att administrera Facebookgruppen Foderhjälpen 2018.
När sonen Casper sov använde mamma Lisa Schneider tiden till att administrera Facebookgruppen Foderhjälpen 2018. FOTO: Dan Lindberg

Vi sitter i köket hemma hos Lisa Schneider en av Facebookgruppens nyckelpersoner. På golvet ömsom står ömsom kryper sonen Casper, 8,5 månader.

– Tänk, när du blir stor och jag berättar för dig om den här sommaren, säger Lisa Schneider.

Lade ner otaliga timmar

Ja, Casper kommer alldeles säkert att få höra om sommaren 2018. Den torraste och varmaste sommaren i mannaminne. Den sommaren när hans mamma tack vare att hon var föräldraledig kunde ta ett stort ansvar för att administrera Foderhjälpen 2018.

– Jag lade många timmar på Facebook när Casper ändå sov och jag inte kunde göra så mycket annat. I början lade vi administratörer uppemot 16 timmar om dagen på den här gruppen, säger Lisa Schneider.

1: MOTIVERING

Torkan, och följderna av den, har präglat lantbruket mest under året. Många frivilliga engagerade sig för att hjälpa till. Lisa Schneider var med och startade Facebookgruppen Foderhjälpen 2018, som i dag har över 26 000 medlemmar. Hon är därför en bra representant för alla frivilliga.

Införde struktur

Just den här Facebookgruppen, det finns flera med samma syfte, startades i början av juli av Peter A Branshøj från Öxabäck i Västergötland. Han har ingen anknytning till lantbruk, men har jobbat i Civilförsvaret och fick idén att starta en grupp för att förmedla foder när han hörde om den stora oron för foderbrist.

Lisa Schneider kom med i gruppen bara några dagar efter att den startats.

– När jag kom med i Foderhjälpen 2018 påpekade jag att det kunde vara bra med struktur så att både köpare och säljare skulle ha lättare att hitta det man sökte efter, säger hon.

FAKTA: Lisa Schneider

Ålder: 28 år

Bor: Berga gård, Fjugesta, Närke

Familj: Sambon Karl Wärnqvist, sonen Casper 8,5 månad, samt bonusbarnen Wilmer, 8 år, och Melker, 6 år.

Utbildning: Lantmästare.

Sysselsättning: Arbetar med lantbruksstatistik på Statistiska centralbyrån, SCB. Arbetar även i föräldrarnas företag Berga gård har Kravgodkänd äggproduktion med 12 000 höns samt växtodling, 70 tackor, skog.

Säljare även från ulandet

Som man ropar får man svar. Lisa fick till svar att det var fritt fram att bygga ordning och reda på sidan.

– Det bara strömmade in medlemmar. Alla djurslag som behövde grovfoder var representerade, allt från kaniner och marsvin till hästar, får och nötkreatur. Säljarna kom från alla delar av landet, även från utlandet, säger hon.

 På Berga gård finns 70 tackor. Tack vare mer vallareal än vanligt klarar familjen Schneider vinterns foder.
På Berga gård finns 70 tackor. Tack vare mer vallareal än vanligt klarar familjen Schneider vinterns foder. FOTO: Dan Lindberg

Säljare med bra kvalitet

Det tog tid att strukturera upp sidan. Med tanke på att gruppen har över 26 000 följare kan man föreställa sig hur mycket arbete det varit med att släppa in folk i gruppen.

– Vi har försökt hålla koll så att de vi släppt in inte bara är där för att tjäna pengar på foderbristen. Vi har också tagit del av andra Facebookgruppers erfarenheter och försökt att bara släppa in säljare som har foder av bra kvalitet, säger Lisa Schneider.

Stort engagemang

Viljan att hjälpa till var enorm. Många erbjöd sig att bidra med allt från oslagna åkrar till löv och grenar från nyklippta häckar.

– Människor har verkligen engagerat sig. Flera lastbilschaufförer lade hela sin semester på att frakta foder.

Variationen mellan det grovfoder som förmedlats inom gruppen har varit stor. Priserna har rört sig mellan 1 och 5 kronor kilot, med eller utan frakt. I vissa fall har gräset sålts på rot, ibland har det varit slaget och stränglagt och köparen har pressat på egen hand. Det har sålts gammalt löshö, ensilage av finaste kvalitet och olika sorters halm som ersättning eller utfyllnad. Även oanvända beten har lånats ut.

Stänger inte ner

Facebookgruppen lever ett betydligt lugnare liv just nu. Men den kommer inte att stängas ner.

– Vi tror att det kan komma en våg till av förfrågan efter foder.

Lisa är bara en av flera administratörer. Ett tag var de så många som åtta, men nu är de färre. De har gjort allt arbete ideellt. När folk har velat bidra med pengar har de sagt att det går bra att swisha till en kaffekassa.

– Det har blivit runt 600 kronor var som vi fått till fikapengar, berättar Lisa.

 Foderhjälpen engagerade och gav hjälp till behövande bönder.
Foderhjälpen engagerade och gav hjälp till behövande bönder. FOTO: Dan Lindberg

Lantmästare och lantbrukare

Hon har hela tiden känt att detta var något som hon ville göra för sina yrkeskolleger. Själv är hon lantmästare och har en anställning på Statistiska Centralbyrån, SCB. Men hon jobbar också en hel del i det lantbruksföretag som hennes föräldrar Claes och Karolina Schneider driver. Det är ett större Kravgodkänt lantbruk med 12 000 värphöns, 70 tackor, växtodling och skog.

Ny gårdsbutik

Nyss invigdes en gårdsbutik kombinerad med produktionskök. En kafédel kommer också att öppna så småningom. Karolina Schneider tillverkar ostkakor och glass på ägg från gården och mjölk från grannens kor.

– Vi har själva inte drabbats så hårt av torkan som många andra. Till viss del beror det på att vi hade mer vall- och gräsfröareal än vanligt, men även för att vi hade en del havre och halm överlagrat. Ärter och höstvete, samt alla gräs- och klöverfröer gav bra skörd trots torkan, korn och havre gav sämre.

LÄS MER: Här är hela 50-listan 2018

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen