Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 augusti 2018

För höga proteinhalter i kornskörden

Förutom att kornskörden i år är hälften så stor som normalt klarar endast en femtedel kraven för att räknas som maltkorn.

 En del kornplantor får inga sidoskott.
En del kornplantor får inga sidoskott. FOTO: Tove Nilsson

Stora delar av Skåne är avtröskat och resultatet är generellt ännu mer nedslående än den skördeprognos Lantmännen gick ut med för några veckor sedan.

– Utfallet i södra Sverige är lägre än de antaganden vi gjorde då, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen Lantbruk.

”Proteinhalterna som spökar”

– När det gäller Mellansverige så är tappet nog inte generellt så stort som i södra Sverige. Sedan om det räcker till en totalskörd på 4,2 miljoner är oklart. Men ligger prognosen på någon sida strecket så är den tyvärr för stor snarare än för liten.

När det gäller kvaliteten på kornet så är varan torr och rymdvikterna bättre än förmodat.

– Det är proteinhalterna som spökar. Det är en väldigt liten andel som ligger under gränsen och klassas som maltkorn utifrån de kvalitetskrav vi har i grunden, säger Mikael Jeppsson.

Svårt med enbart svensk råvara i malten

Av det korn som har kommit in till Lantmännen är det endast omkring en femtedel som har en proteinhalt under 12 procent. Resten ligger över gränsen och en femtedel av den totala mängden korn har proteinhalter över 13 procent.

Hur mälterier och bryggerier kommer att ställa sig till detta är ännu oklart. Hur mycket maltkorn det finns totalt och av vilken kvalitet det är är inte känt.

Skörden är inte klar i Mellansverige och hur det ser ut i Danmark, Frankrike och Tyskland återstår att se.

Mälteriföretaget Viking malt tillverkar vanligtvis malt av till 95 procent svensk råvara. Det kan bli svårt i år.

– Vi förbrukar ungefär 260000 ton maltkorn men vi har ungefär 75 000-80 000 ton under 11,5 procent i protein. Och det räcker ju inte för vårt behov. Dessutom förväntade man sig en väldigt stor skörd så en del såldes på export redan innan skörd, säger Dieter Nowack, ansvarig för inköp på Viking malt.

”Räknar med att kunna blanda upp”

Företaget kommer sannolikt att i första hand söka acceptans hos sina kunder för malt gjort på korn med högre proteinhalter.

– Är det inte möjligt så får vi importera spannmål från andra ställen där det finns den kvalitet som våra kunder efterfrågar. 

Det svenska kvarnvetet som har kommit in till Lantmännen så här långt har bra rymdvikter och falltal och stor variation i proteinhalter. Generellt är de lägre i södra Sverige och högre i Mellansverige. I snitt är de normala. Lantmännen har tagit bort kravet på att kvarnvete ska ha minst 10,5 procent protein.

– Även om man har väldigt låga proteinhalter i vete så köper vi det som kvarnvete. Vi räknar med att kunna blanda upp det med de höga kvaliteterna och leverera som kvarn, säger Mikael Jeppsson.

LÄS MER: Torkan kan ge brist på foder i åratalSpannmålspriser skjuter i höjden

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen