Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 april

"För min del har det varit jättetufft"

Ilskan över sena EU-stöd är stor bland lantbrukare i Uppland. De oroar sig också för en eventuell skattesmäll när alla pengarna kommer på en gång.

 Catharina Rudolphsson, vice ordförande i LRF Mälardalen, väntar på pengar från 2015, 2016 och 2017. 
Catharina Rudolphsson, vice ordförande i LRF Mälardalen, väntar på pengar från 2015, 2016 och 2017. 

Stöden som brukar betalas ut i december är försenade, inte minst i Uppland där länsstyrelsen är underbemannad sedan handläggare slutat. Och lantbrukare som brukar betala tunga fakturor och amorteringar i december har fått ringa runt och be om uppskov.

”Värsta vintern någonsin”

– För min del har det varit jättetufft. Det har varit den värsta vintern någonsin. Jag har aldrig mått så dåligt som jag har gjort den här vintern, säger köttbonden och växtodlaren Catharina Rudolphsson, som också är vice ordförande i LRF Mälardalen.

Hon väntar på pengar från både 2015, 2016 och 2017.

– Jag tycker det är hemskt dåligt, det som har hänt. Men jag vet att man jobbar som attan för att försöka lösa problemen.

Får hjälp

Länsstyrelsen i Uppsala län hade bara beviljat 77 procent mot normalt 95 procent av stöden i december. I januari fick Uppsala hjälp av handläggare från Stockholm. Men de har nu fullt upp att svara på frågor inför årets Sam-ansökan.

– Just nu hjälper de oss inte. Men andra län hjälper oss med att svara på frågor från våra lantbrukare, så att vi får lite mer tid att handlägga, säger Kristina Jansson, chef för landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen i Uppsala län.

Tar tid

Av Uppsala läns 8 102 ansökningar om stöd förra året återstod i mitten av mars i år 176 ansökningar att betala ut. Dessutom väntade 68 lantbrukare som fått delutbetalning på slutbetalning. Det är enligt Kristina Jansson i samma nivå som andra länsstyrelser i Sverige.

Läs mer: LRF startar pilotprocess för EU-ersättningar

Men det tar tid att handlägga de sista ansökningarna. På en månad har Länsstyrelsen i Uppsala län bara lyckats betala ut 51 nya stöd.

– När det gäller gårdsstödet har vi bara de ärenden kvar där det finns en problematik, något som måste utredas och något som måste få en handpåläggning. De tar tid, säger Kristina Jansson.

Risk för skattesmäll

Lantbrukare som får alla stöden i klump i år riskerar en skattesmäll, om allt stöd för 2015, 2016, 2017 och 2018 bokförs i år.

– Problemet är att de kommer upp i så höga stöd, när de får de retroaktiva stöden samtidigt som de kommer att få årets stöd, att de kommer upp i statlig skatt om man inte kan lösa det, säger Catharina Rudolphsson.

Kan gå i konkurs

Köttbonden Sören Axelsson i Valö i Östhammar, som också kör lastmaskin på kärnkraftverket i Forsmark, väntar på 600 000 kronor för 2015, 2016 och 2017. Och han funderar på risken för en skattesmäll.

– Man pratar om en skattesmäll, men det kanske inte hinner gå så långt. Man går i konkurs helt enkelt, säger han och konstaterar att han inte har pengar till att köpa in nya kalvar utan EU-stödet.

– Alla kalkyler visar att jag skulle kunna vara hemma och leva någorlunda drägligt, men det går inte när stöden inte kommer.

Träffade arga bönder

Sören Axelsson är rasande över de senaste årens förseningar i jordbrukarstöden.

– Det är horribelt att behöva ligga ute med så mycket pengar, utan att få ränta på dem heller, säger han.

I veckan, 9 april, träffade Kristina Jansson arga lantbrukare i Hjälsta bygdegård för att förklara varför stöden är försenade.

– Jag tror inte att jag kan säga något som ger dem någon förtröstan. Det enda jag kan framföra är att vi jobbar så hårt vi kan för att få ut de sista pengarna. Och att vi vidtar åtgärder på kort och lång sikt för att öka robustheten i vår hantering av jordbrukarstöden.

”Förtroendet är borta”

Det är LRF Mälardalen som har kallat till mötet med länsstyrelsen.

– De behöver bygga ett nytt förtroende, för just nu är förtroendet borta, säger Catharina Rudolphsson.

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen