Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 31 oktober 2018

Förälder kräver svenskt kött i förskolan

I Östra Göinge kommun kräver en förälder till ett barn på en förskola att barnet ska serveras endast svenskt kött. Kommunen har avslagit ansökan men nu överklagar föräldern frågan till förvaltningsrätten.

 En förälder har överklagat kommunens beslut att förälderns barn inte kan få enbart svenskt kött i förskolan.
En förälder har överklagat kommunens beslut att förälderns barn inte kan få enbart svenskt kött i förskolan. FOTO: Istock

En förälder till ett barn i Östra Göinge kommun vill att barnet ska få endast svenskt kött i förskolan och när det inte går ska barnet serveras vegetarisk mat. Det rapporterar Kristianstadsbladet.

Kommunen har sagt nej

Kommunen har dock sagt nej till förälderns ansökan då de inte kan garantera att alla råvaror som serveras i förskolan är svenska. Kommunen hänvisar till att de enligt lagen om offentlig upphandling inte kan ställa krav på ursprungsland.

Fråga för förvaltningsrätten

Föräldern har nu överklagat kommunens avslag på ansökan till förvaltningsrätten. Föräldern säger också att frågan kommer att tas vidare i till Diskrimineringsombudsmannen om kommunen inte kan erbjuda svensk mat till barnet.

Religiösa skäl

Östra Göinge kommun har omkring 90 procent svenskt kött men enligt föräldern räcker det inte.

Enligt överklagan, som Kristianstadbladet tagit del av, är bakgrunden till kravet religiösa skäl. ”Eftersom vi har religionsfrihet i Sverige så anser vi att beslutet är fel”, skriver föräldern i sin överklagan.

LÄS MER: Svenska och ekologiska råvaror ökar i offentlig sektorLÄS MER: Sätt din kommun på #upphandlingskartan!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen