Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 januari 2019

Förbättrad fotosyntes ger ökad tillväxt

Amerikanska forskare har hopp om att en effektivisering av fotosyntesen ska kunna öka produktiviteten på åkermark.

 Det dröjer innan de amerikanska forskningsrönen kring fotosyntesen kan appliceras på grödor som exempelvis vete, bedömer docent Jens Sundström.
Det dröjer innan de amerikanska forskningsrönen kring fotosyntesen kan appliceras på grödor som exempelvis vete, bedömer docent Jens Sundström. FOTO: Lennart Wikström

Genom att föra in gener från bland annat en grönalg i tobaksplantor har forskarna kunnat göra fotosyntesen mer effektiv med ökad tillväxt som följd, rapporterar Vetenskapsradion.

Det handlar om att korta en serie kemiska reaktioner som bryter ner kolföreningar.

”Enormt steg”

– Vi har haft produktivitetsökningar i jordbruket från 1960-talet och fram tills nu på ungefär två procent per år på grund av mekanisering, användning av olika insektsmedel och växtförädling. Om man i det här läget kan öka produktiviteten till 20 eller 30 procent är det naturligtvis ett enormt steg framåt, säger Jens Sundström, docent i växtfysiologi vid SLU, till Vetenskapsradion.

Han bedömer att det kommer att ta några år av hårt molekylärt och cellbiologiskt arbete innan det är möjligt att gå vidare till grödor som ris och vete.

LÄS MER: Genmodifierad fotosyntes ger större skörd

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen