Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 februari 2019

Fördel seminera kor med köttras

Visst finns det klara fördelar med att seminera mjölkkor med köttras. Men det är korna som ska semineras med köttras, inte kvigorna.

 Bättre kalvöverlevnad och bättre slaktkroppsegenskaper är några av fördelarna med att seminera mjölkkor med köttras.
Bättre kalvöverlevnad och bättre slaktkroppsegenskaper är några av fördelarna med att seminera mjölkkor med köttras. FOTO: Camilla Olsson

– De bästa djuren är de yngsta. Jag tycker därför att man ska seminera kvigorna med könssorterad sperma. Korna kan man däremot seminera med köttras, sa Freddy Fikse, Växa Sverige, när han pratade om värdet av köttrassemin i mjölkbesättningar på Växadagarna i Jönköping

Ökat värde

Att välja köttrastjur när man seminerar ger ett ökat värde på kalvarna till slakt eftersom slaktkroppsegenskaperna blir bättre för dessa kalvar.

– Korsningskalvar har bättre formklass, särskilt de som korsats med tyngre raser. De lättare köttraserna ger mer fett på slaktkroppen, sa Freddy Fikse.

 Freddy Fikse, från Växa Sverige.
Freddy Fikse, från Växa Sverige. FOTO: Växa Sverige

Fler fördelar

Andra fördelar med mjölk-köttraskorsningar är bättre kalvöverlevnad. Man har inte sett någon märkbar effekt på avkastning och hälsa hos kvigor eller kor som seminerats med köttras.

Inte svårare kalvningar

När det gäller kalvningsförmåga har man sett om man korsar med Angus och Hereford behöver man inte heller oroa sig för svårare kalvningar. Med de tyngre köttraserna finns det viss risk för det, framförallt om man väljer att seminera en förstakalvare.

Jämföra avelsvärden

Målet är att få fram avelsvärden för att mjölkföretagare ska kunna välja köttrastjurar för att producera ekonomiskt bästa korsningskalvar. Avelsvärden ska kunna jämföras över köttraser.

LÄS MER: De segrade på Milamässan

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen