Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 oktober 2015

Fordonstjuvar härjar i Mellansverige

Polisen varnar för fordonstjuvar i Mellansverige. I helgen stals en traktor från en gård i Skaraborg och flera maskinhallar har haft påhälsning av misstänka tjuvar. De klippte hål i stängslet, säger fordonsförsäljaren Martin Gunnarsson.

Bild 1/2 FOTO: Lars Bäksted
Bild 2/2 FOTO: Torbjörn Esping

Traktorstölden inträffade natten mot lördagen på en gård utanför Lidköping. Samma natt tog sig förövare in i en maskinhall på en gård i Järpås, men fick inte med sig något fordon. Dessutom försökte någon stjäla traktorer från Gunnars maskiner i Vara på fredagskvällen. Larmet gick strax före klockan 20.

Larmcentralen ringde och sade att någon rörde sig inne på gården så jag kopplade upp mig och tittade på övervakningskamerorna, men då hade de försvunnit, säger företagets vd Martin Gunnarsson.

Övervakningsbilderna visade att förövarna hade klippt hål i stängslet och försökt starta tre traktorer som stod parkerade utomhus. Tilltaget lyckades inte eftersom fordonen var utrustade med startspärrar.

Vi har haft en del inbrott förut och lagt nästan 350 000 kronor på kameraövervakning, så det är skönt att få ett kvitto på att det fungerar. Däremot kanske vi får vara ännu mer observanta på människor som rör sig runt våra anläggningar och fundera på var våra maskiner står parkerade så att de omfattas av larmet, säger Martin Gunnarsson.

Natten till lördagen hade även två maskinhallar i Kvänumstrakten påhälsning av misstänkta tjuvar.

Polisen misstänker att samma gärningsmän ligger bakom traktorstölden stöldförsöken.

Det är väl ingen vågad gissning att det hänger ihop när så många brott i samma område inträffar på så kort tid, säger Martin Kihlsten, inre befäl vid Lidköpingspolisen.

Ännu finns ingen misstänkt för brotten.

Nu råder polisen traktorägare att slå vakt om sina maskiner.

Det är lämpligt att ta in nyckeln från traktorn, som jag har förstått är det vanligt att man låter den sitta kvar. Det är också bra att låsa så mycket som möjligt i maskinhallar. Var även vaksam på bilar som inte brukar befinna sig i området, säger Martin Kihlsten.

Även polisen i Värmland varnar för att fordonstjuvar är på gång i Mellansverige. Den gångna helgen försökte någon stjäla ett antal dyrbara traktorer av märket John Deere samt en teleskoplastare från ett maskinföretag i Säffle. Stölden misslyckades, trots att gärningsmännen lagt ner stor möda på att starta maskinerna.

– De här personerna måste ha resurser för transporter och så vidare så det är en fråga om organiserad brottslighet, säger Tommy Lindh, presstalesperson på polisen i Värmland, till SVT Nyheter.

Polisen varnar för att det är stor risk att gärningsmännen kommer att slå till igen. De befinner sig förmodligen kvar i Mellansverige och har de verktyg och resurser som behövs för att kunna stjäla dragfordon och liknande.

Tidigare har jordbruk, åkerier och maskinföretag drabbats av liknande stölder.

Relaterade artiklar

Till toppen