Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 juli 2019

Fördubbling av antalet djurskyddskontroller i Stockholms län

Länsstyrelsen i Stockholm ska fördubbla antalet djurskyddskontroller. Minst 10 procent av verksamheter med livsmedelsproducerande lantbruksdjur ska besökas är målet. Hittills håller djurhållningen över lag god kvalitet, enligt Länsstyrelsen.

 Länsstyrelsen i Stockholm ska under året göra 180 djurskyddskontroller. Målet är att 10 procent av länets verksamheter med livsmedelsproducerande lantbruksdjur ska besökas, uppger Länsstyrelsen.
Länsstyrelsen i Stockholm ska under året göra 180 djurskyddskontroller. Målet är att 10 procent av länets verksamheter med livsmedelsproducerande lantbruksdjur ska besökas, uppger Länsstyrelsen. FOTO: Istock

Länsstyrelsen i Stockholm har som mål att under året utföra 180 djurskyddskontroller, vilket är en fördubbling jämfört med föregående år. Under januari–juni har 113 kontroller gjorts på gårdar med får, nötkreatur, grisar och getter.

– Bristerna som har uppmärksammats är få. Djurhållningen i länet ser bra ut och djurhållarna har generellt en hög kompetens och yrkesskicklighet, säger djurskyddssamordnare Maria Ottosson i ett pressmeddelande.

Smutsiga djur

Den vanligaste bristen vid en planerad djurskyddskontroll av nötkreatur är att djuren är smutsiga. En annan brist är avsaknad av kalvgömma för kalvar upp till tre månaders ålder i lösdriftsstallar för amkor eller dikor.

Saknas journal

I kontrollerna av får är den vanligaste bristen att det saknas journaler för minst fem år tillbaka över djur som behandlas med karensbelagda läkemedel och antalet dödsfall i besättningen. Den näst vanligaste bristen gäller krav på betesmarker, rastgårdar, markytor, drivningsvägar och drivning samt stängsel.

Väl bemötta

Generellt är djurhållningen god vid inspektioner av gris och getter, de fåtal brister som förekommer rör renhållning av djur och liggytor, krav på betesmarker, rasthagar och stängsel samt journalföring.

– I majoriteten av kontrollerna blir vi mycket väl bemötta och upplever att vi har en god kommunikation med djurägarna, säger Maria Ottosson.

LÄS ÄVEN: Krav på lösdrift skulle kosta samhället 15 miljarder

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen