Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 februari 2018

Fördubbling av finska vildsvin

Trots att nya jaktregler infördes i Finland för två år sedan har vildsvinsstammen fördubblats sedan dess.

 Vildsvinen ökar i Finland.
Vildsvinen ökar i Finland. FOTO: Ola Jennersten / Naturfotograferna / IBL Bildbyrå

Den finska vildsvinstammen växer. Enligt nya siffror från Naturresursinstitutet är vildsvinsstammen som tätast i Östnyland i Lovisa, Borgå och Lappträsk men även i Pyttis i Kymmenedalen. Vildsvinen finns även i Sydöstra Finland. Det skriver Svenska Yle.

Fördubblad stam

Det var på 1970-talet som vildsvinet kom till Finland och under det senaste året har stammen vuxit med 23,5 procent. Den beräknas nu uppgå till cirka 3 155 vildsvin i landet. Det betyder även att stammen har fördubblats på två år, då det beräknades finnas cirka 1 500 vildsvin i Finland.

Oro för svinpest

I Finland har man också oroat sig för att de ska sprida svinpest.

– Det är därför som Finlands Viltcentral gått in för rätt så stor avskjutning av vildsvin för att tätheten inte ska bli för stor, säger Henrik Enholm, jägare som också är Finlands Viltcentrals rovdjurskontaktperson i Sibbo.

Jagas året om

Det är, sedan 2016, tillåtet att jaga vildsvin året om, förutsatt att vildsvinet inte åtföljs av ungar. Då beslöt regeringen att den allmänna fredningstiden för vildsvin skulle upphöra och syftet var att effektivera vildsvinsjakten. Det skulle i sig hejda afrikansk svinpest från att spridas.

Får jags dygnet runt

I Sverige är jakttiden för vuxna vildsvin mellan 16 april till 15 februari och jakten får bedrivas dygnet runt. Suggor med kultingar är fredade medan årsungar av vildsvin får jagas hela året. Med hund får man jaga 1 augusti till och med 31 januari.

Läs mer: Nya regler ska hejda svinpestÖkad jakt på vildsvin i EstlandEnkät visar tydligt: Vildsvin ger stora problem

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen