Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 juni 2018

Förebyggande antibiotika på djur stoppas

EU ska införa striktare lagstiftning avseende antibiotikaanvändning på djur. Förbud mot att samtidigt förskriva och sälja antibiotika är på gång.

FOTO: Mostphotos

De kommande EU-reglerna kommer att innebära stopp för antibiotika till djur i förebyggande syfte. Sverige har tidigt valt en restriktiv väg när det gäller antibiotika, till skillnad från flera EU-länder, samt ett antal länder utanför EU.

– Jag är glad och nöjd att vi kommit så långt vi har kommit, även om jag velat gå ännu lite längre. Men vi tar tydliga steg framåt för att minska takten på antibiotikaresistens, för att förbättra villkoren för djur i hela EU och skärpa upp användandet av medicinering, säger Fredrick Federley (C) som är EU-ledamot, till Sveriges Radio.

Trepartssamtal har pågått

Förhandlingar har ägt rum efter trepartssamtal mellan EU-kommissionen, ländernas regeringar och EU-parlamentet. Federley räknar även med att det kommer att bli en hel del protester, bland annat från veterinärer som har arbetat både med förskrivning och försäljning. Protester lär även komma från lantbrukarhåll i länder där förskrivning av antibiotika i förebyggande syfte har varit vanlig.

– Det är många som kommer att protestera mot detta. Men vi kan inte ha hårdare regler i EU om man fortsätter att pumpa in mängder med antibiotika i länder utanför EU. Då flyttar vi bara på problemet. Oavsett var köttet kommer ifrån ska reglerna gälla om det säljs i EU, säger Fredrick Federley (C), till tidningen ATL.

Tillåter undantag

Den kommande lagstiftningen kommer även att tillåta vissa undantag, där det kan bli tillåtet att förebygga djursjukdomar vid epidemier bland bland fåglar. Enligt de kommande reglerna ska samma personer inte både få förskriva och sälja mediciner. Bedömning från veterinär ska i framtiden krävas där det måste konstateras att djur är sjuka för att antibiotika ska få användas.

Gäller även EU-import

Regelverket kommer inte bara att gälla europeiska bönder utan även utländska köttproducenter som exporterar till EU-länder. Regelverket måste först godkännas formellt och sedan är tanken att det ska börja gälla senast 2021.

LÄS OCKSÅ: Vill ge svenska bönder möjlighet att konkurrera på lika villkor

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen