Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 januari 2018

Förebyggande zon över hela England

Förra veckan upptäcktes fågelinfluensan hos 17 fåglar i Dorset. Sedan sjukdomen H5N6 dykt upp hos ännu fler fåglar på en annan ort har en förebyggande skyddszon upprättats över hela England.

 Bilden är från ett utbrott av fågelinfluensa i Hong Kong 2014.
Bilden är från ett utbrott av fågelinfluensa i Hong Kong 2014. FOTO: Eyevine / IBL Bildbyrå

Över hela England har en skyddszon för fågelinfluensa upprättats, skriver Agriland. Detta efter att 13 döda vilda fåglar bekräftades ha viruset i Warwickshire. Förra veckan testades 17 vilda fåglar positivt för fågelinfluensan i Dorset och totalt 31 infekterade fåglar har nu identifierats där.

Strikta säkerhetsåtgärder

Denna förebyggande zon innebär att det är ett rättsligt krav för alla fågelskötare att följa strikta säkerhetsåtgärder.

– Om du bara håller några få fåglar eller tusentals, är du nu lagligen skyldig att uppfylla förbättrade biosäkerhetskrav och det här är i dina intressen att göra – för att skydda dina fåglar från detta mycket smittsamma virus, sa chefsveterinären Nigel Gibbens.

Först lokal zon

Först upprättades en lokal förebyggande zon, men eftersom de senaste resultaten visar att sjukdomen inte är isolerad på en enda plats, har beslutet fattats att zonen ska omfatta hela landet som en försiktighetsåtgärd.

Cirkulerat i Europa

Fåglarna i Warwickshire har testats, men man utgår från att de är smittade av samma H5N6-stam av viruset som har cirkulerat bland i vilda fåglar över hela Europa under de senaste månaderna.

Land Lantbruk skrev i veckan om utbrott av samma virus i Japan.

Inget hot mot människor

Hotet mot folkhälsan bedöms fortfarande vara mycket låg och fågelinfluensan utgör ingen risk för livsmedelssäkerhet för brittiska konsumenter, enligt Public Health England och Food Standards Agency.

Det finns för närvarande inga resultat av fågelinfluensa i Skottland, Wales eller Nordirland och förebyggande zon är endast för England.

Läs mer: Massavlivning av fjäderfän i Japan

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen