Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 mars 2019

Förenklade regler för hästhållning

Nya föreskrifter för hästhållning ska ge ökade möjligheter för den som vill utveckla sin hästhållning att hitta nya sätt att uppfylla hästens behov på.

 Sedan 1 mars gäller nya föreskrifter för hästhållning. Den 1 juli ska Jordbruksverket ha lämnat sin utredning om att hålla djur uppbundna till Näringsdepartementet.
Sedan 1 mars gäller nya föreskrifter för hästhållning. Den 1 juli ska Jordbruksverket ha lämnat sin utredning om att hålla djur uppbundna till Näringsdepartementet. FOTO: Ann Lindén

I januari beslutade Jordbruksverket om nya föreskrifter för hästhållningen. Föreskrifterna började gälla den 1 mars.

– Det kan finnas många sätt att uppnå en god djurhållning och det är viktigt att våra föreskrifter tillåter en utveckling av hästhållningen om vi når samma, eller högre, nivå på djurskyddet. Dessa föreskrifter är ett steg i den riktningen och vi hoppas att de ska uppmuntra till nytänkande och utveckling av hästhållningen, säger David Slottner, på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Minska detaljkraven

I arbetet med föreskrifterna har man velat ta fram funktionsregler, det vill säga beskriva den funktion som ska uppnås och minska mängden detaljkrav när det gäller hur detta ska göras. Ett exempel på en ändring som medger flera lösningar är skrivningen om stallinredning.

Fler lösningar

I de tidigare föreskrifterna har det funnits ett krav på att stallinredning ska vara gjord av material som tål hästsparkar och fönster skulle vara okrossbara eller försedda med galler. Enligt de nya föreskrifterna ska de istället vara konstruerade så att skaderisken inte ökar om de utsätts för hästsparkar. Detta gör att det finns fler lösningar när det gäller inredning, inklusive fönster.

Uppbundna djur utreds

Vad gäller möjligheten att hålla hästar uppbundna i spiltor har inga förändringar gjorts i föreskrifterna. Men senast den 1 juli i år ska Jordbruksverket lämna den utredning som man arbetar med om att hålla djur uppbundna. Uppdraget har man fått av Näringsdepartementet och det berör dels att få ha hästar uppstallade i spiltor, dels om man ska få hålla nötkreatur uppbundna.

Läs reglerna i sin helhet: Jordbruksverkets nya föreskrifter för hästhållning

LÄS MER: Jordbruksverket ändrar förslaget till nya hästregler

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen