Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 december 2015

Föreslog att vargvänner skulle få stängsla

Länsstyrelsen Stockholm förespråkade att ägarna till vargdrabbade Molstaberg skulle ta hjälp av Svenska Rovdjursföreningen för att sätta upp rovdjursavvisande stängsel.

FOTO: Mats Karlsson

Länsstyrelsen ville att ägarna till Molstaberg utanför Gnesta skulle sätta upp drygt 2 kilometer rovdjursavvisande stängsel på en utpekad sträcka. Men ägarna konstaterade att kostnaderna översteg bidraget med cirka 75 000 kronor.

I det läget föreslog länsstyrelsen att ägarna skulle ta hjälp av Svenska Rovdjursföreningen, en ideell förening med målsättningen "att vargen ska tillåtas att återetablera sig i sitt forna utbredningsområde".

Inget alternativ

Med tanke på att de tidigare hade drabbats mycket negativt av ett stort antal vargvänner som upprätthöll sig i skogen intill för att störa skyddsjakten var detta dock inget alternativ.

– I synnerhet inte som det är ägarna som ska garantera kvalitén på arbetet och blir de som drabbas ekonomiskt om något skulle visa sig vara fel, säger ägarnas juridiska ombud Björn Aschan.

Vill inte kommentera

På länsstyrelsens enhet för länsveterinärer vill man inte kommentera rekommendationen att be Svenska Rovdjursföreningen om hjälp utan hänvisar till kollegerna på naturvårdsenheten. Ansvarig chef där har dock inte gått att nå under fredagen.

När det gäller föreläggandet mot ägarna till Molstaberg, som beslutades om endast fem dagar efter att åklagaren hade lagt ned polisutredningen, säger länsveterinärernas enhetschef Helena Storbjörk Windahl:

Vill få in en plan

– Man måste skilja på en polisanmälan avseende något som har hänt och ett föreläggande som går ut på att få in en plan för hur situationen ska hanteras framöver och hur fåren ska skyddas, säger hon.

Länsveterinär Andreas Johansson är den som handlägger Molstaberg-ärendet. Både polisanmälan och föreläggandet stöder sig på Djurskyddslagen.

– Föreläggandet avser den förvaltningsrättsliga delen av ärendet. Allt i Djurskyddslagen är inte straffbart. Vad vi nu gör är att efterlysa en plan och är man inte nöjd med beslutet går det att överklagas, säger han.

Relaterade artiklar

Till toppen