Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 oktober 2018

Företag förbjuds sälja 52 ton kycklingbitar

Guldfågeln förbjuds av Livsmedelsverket att sälja chicken nuggets efter att företaget använt kött som myndighetens veterinärer dömt ut.

 Friterade kycklingbitar.
Friterade kycklingbitar. FOTO: Larry Crowe

Livsmedelsverket har förbjudit kycklingproducenten Guldfågeln i Mörbylånga att sälja 52 ton chicken nuggets, rapporterar SR Kalmar. Bakgrunden är att företaget till viss del använt kött som myndighetens veterinärer dömt ut.

– Felet var att det var en sjuklig vävnad, köttet var sjukligt förändrat. Enligt lagstiftningen ska sådan vävnad kasseras, säger Christian Berking, veterinär på Livsmedelsverket östra Götaland, till P4.

Enligt Berking har Guldfågeln själv sorterat bland kasserade filéer, utan besiktningspersonal, och avgjort vilka som kunnat användas. Därför förbjuds företaget att skicka ut de friterade kycklingbitarna på marknaden.

Johan Ekerot, vice vd på Guldfågeln, har en annan bild än Livsmedelsverket om vad som skett, och säger att det är en ”fråga om hur man sorterar kött”, men tillägger att man självklart följer myndighetens beslut.

LÄS MER: Ica börjar sälja finsk kyckling

Relaterade artiklar

Till toppen