Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 november 2018

Anticimex förvånade över nya giftreglerna

Lantbrukare kan nu enkelt få tillstånd att bekämpa råttor med råttgift. Magnus Suneson på Anticimex är förvånad över att det är så enkelt att få behörighet samtidigt som deras jobb blivit mer komplicerat.

 Magnus Suneson på Anticimex berättar att deras arbete blivit mer komplicerat sedan Kemikalieinspektions anvisningar ändrats.
Magnus Suneson på Anticimex berättar att deras arbete blivit mer komplicerat sedan Kemikalieinspektions anvisningar ändrats.

– Jag förstår att det är tufft att få ett mycket högre pris, säger Magnus Suneson på Anticimex. Han menar att det numera krävs mycket mer tid att bekämpa råttor.

Pulsbeta i stället för permanent betning

Enligt de nya anvisningarna för råttgift får man inte beta permanent, det vill säga har råttgift utlagt hela tiden i förbyggande syfte. Detta eftersom man vill minimera risken att gifter sprids i djur och natur.

– Nu ska man i stället pulsbeta, och om det är på problem på en gård så kräver det en större personell insats. Personer kostar pengar och då blir det dyrare, säger Magnus Suneson, affärsområdeschef Företag.

Kraftigt höjda priser

Han konstaterar att många reagerat på den stora premiehöjningen på flera hundra procent.

– Vi har varit tvingade att höja priserna rejält, så det är klart att folk reagerar.

Premiehöjningen har fått ett antal lantbrukare att sluta ha lantbruksavtal med Anticimex.

– Visst ser vi att vi har fler som hoppar av än någonsin tidigare, men det är inget strömhopp.

Svårare arbete

Magnus Suneson konstaterar att Kemikalieinspektions anvisningar gör Anticimex arbete är mer komplicerat, samtidigt som Arbetsmiljöverket ger lantbrukare tillstånd att bekämpa råttor själva.

– Vi är förvånade. Vi har vi en omfattande utbildning för att få behörighet för att hantera bekämpningsmedel, säger Magnus Suneson.

– Det mesta i lagstiftning och annat tyder på att vi ska vara försiktigare med miljön och att vi ska hantera saker på professionellt sätt.

LÄS MER: Enkelt få tillstånd att bekämpa råttor med giftLÄS MER: Bekämpar råttorna själv – sparar tusentals kronor

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen