Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 juni 2019

Företag kan få hjälp med matchning på Borgeby

Växande lantbruksföretag har ofta svårt att hitta ny personal med rätt kompetens. Men genom ett särskilt projekt hoppas nu Arbetsförmedlingen och LRF att företagare och arbetssökande ska hitta varandra.

 Stina-Lisa Flodin projektledare på Arbetsförmedlingen.
Stina-Lisa Flodin projektledare på Arbetsförmedlingen. FOTO: pressbild

Projektet ”Mer mat–fler jobb” är ett samarbetsprojekt mellan Arbetsförmedlingen och LRF. Syftet med projektet är att bidra till den nya livsmedelsstrategin och en utökad matproduktion i Sverige.

 – Om det ska produceras mer mat i Sverige så behövs mer folk som kan jobba inom branschen. Därför vill vi hjälpa till med rekrytering, säger Stina-Lisa Flodin, projektledare på arbetsförmedlingen.

Rekryteringsträff

Som en del av projektet kommer man under Borgeby fältdagar att anordna en möjlighet till speeddejting för företagare och arbetssökande med en agronom eller hortonomutbildning. 

– På eftermiddagen den 27 juni så bjuder vi in till en omvänd rekryteringsträff. Där företagen får möjlighet att träffa arbetssökande hortonomer och agronomer.

Mer mat – fler jobb

· Projektet riktar sig till jordbruk, trädgårds- och livsmedelsföretag, som vill växa och producera mer mat. 

· Projektet erbjuder företagsanalys, kompetensutveckling inklusive ledarutbildning och hjälp med rekrytering. 

· De skånska företag som är intresserad av att delta i rekryteringsträffen under Borgeby fältdagar uppmanas att komma till LRF:s trädgårdsmonter klockan 14.30 torsdagen den 27 juni.

Syrisk utbildning i bagaget

Totalt har 29 arbetssökande bjudits in till träffen och en av dem är Rama Haddad som kom till Sverige under 2015 med en utbildning från Syrien i bagaget.

– I mitt hemland är agronom och hortonomutbildningen samma utbildning men även om jag också utbildades att arbeta med djur så skulle jag helst vilja arbeta med trädgårdar, säger Rama Haddad.

 Rama Haddad.
Rama Haddad. FOTO: LRF

Svårt att hitta jobb

Men trots att hon har en attraktiv utbildning har hon haft svårt att hitta ett jobb i Sverige.

– Jag är alltid inne på arbetsförmedlingens hemsida och jag har även fått hjälp av en kollega men ändå inte lyckats hitta något jobb, säger Rama Haddad.

Vill utvecklas

I stället har hon studerat svenska och gått en ”mentor till mentor”- utbildning vid Alnarp. Men nu hoppas hon att matchningen under Borgeby Fältdagar ska ge resultat och att hon ska hitta en lämplig arbetsgivare.

– Det viktigaste är att det är en snäll arbetsgivare och att de ger bra betalt eftersom allt är dyrare här i Sverige. Förhoppningsvis låter de mig även fortsätta min kompetensutveckling så jag kan lära mig mer om trädgårdsarbete i Sverige, säger Rama Haddad. 

Stort behov av matchning

Enligt Stina-Lisa Flodin finns det flera orsaker till att arbetssökanden och arbetsgivare ibland har svårt att hitta varandra.

 – Det är många inom branschen som inte tar hjälp av arbetsförmedlingen för rekrytering och det gör att vi inte kan förmedla de arbetssökande som finns.

Annan bakgrund

Hon menar ett en grupp som ofta glöms bort är de som nyligen kommit till Sverige med en universitetsutbildning i bagaget. 

– Man kanske inte tänker på att det finns många välutbildade personer med annan bakgrund, säger Stina-Lisa Flodin.

”Kan bli flaskhals”

LRFs förbundsordförande Palle Borgström säger att det finns en stor efterfrågan på personal inom det gröna näringslivet. Han tror också att behovet kommer att öka.

– En undersökning visar att hela livsmedelsproduktionen i Sverige behöver 59 000 nya medarbetare inom fem år. Det finns en framtidstro inom näringen samtidigt som tillgången till arbetskraft ibland är en flaskhals när ett företag vill expandera.

Läs mer: Eftertraktade studenter får drömjobb direkt

Brist på kompetens äventyrar svenskt lantbruk

Relaterade artiklar

Till toppen