Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 november 2017

Förhandsvisning lockade stor publik

Lantmännens nya distrikt Kalmar/Öland gav en förhandsvisning av nybyggda huset vid höstmötet.

 Per Petersson, ordförande, Anna-Lena Wilén, sekreterare och Lars Andersson, ledamot i Kalmar/Ölands styrelse i Lantmännens färskaste distrikt.
Bild 1/2 Per Petersson, ordförande, Anna-Lena Wilén, sekreterare och Lars Andersson, ledamot i Kalmar/Ölands styrelse i Lantmännens färskaste distrikt. FOTO: Leif Petersen
 12 december sker invigningen. Sedan drar verksamheten i gång på riktigt i Lantmännens nya distrikt Kalmar/Öland.
Bild 2/2 12 december sker invigningen. Sedan drar verksamheten i gång på riktigt i Lantmännens nya distrikt Kalmar/Öland. FOTO: Leif Petersen

Budgeten och tidsplanen höll. Den officiella invigningen är först 12 december men i slutet oktober fick över 200 medlemmar en förhandstitt på det nya huset.

Kalmar lantmän såldes

I kölvattnet på Kalmar Lantmäns sammanbrott och försäljning till Swedish Agro har Svenska Lantmännen på ett drygt år byggt upp ett nytt distrikt. Distriktet heter Kalmar/Öland och har redan samlat 450 medlemmar och delägare.

Nybyggda huset ute i Smedby, i utkanten av Kalmar, rymmer verkstad, reservdelslager, spolhall och kontorsbyggnader med butiksyta.

– Ett härligt hus, säger Per Petersson, och slår ut med armarna.

Färskaste distriktet

Han är ordförande för Lantmännens 20:e och färskaste distrikt och har varit med att bygga upp det.

– Det var mycket känslor kring Kalmar Lantmän. Jag ville hela tiden att vi skulle fusionera med Svenska Lantmännen men jag var i minoritet. Det blev som det blev.

Valdes till ordförande

Hösten 2016 blev han ombedd av Svenska Lantmännens dåvarande styrelseordförande Bengt-Olov Gunnarson att dra i gång Kalmar/Öland. En styrgrupp bildades och när ordförande skulle väljas blev han tillfrågad.

– Jag tackade ja. Det var inte mycket att fundera över. Kooperationen är rätt. Jag vill ha företag och människor som känner för bygden, sar Per Petersson och ger en passning till danskägda Swedish Agro som köpte Kalmar Lantmän (och deras nya foderfabrik).

”Grön fläck”

Per Petersson talade med stor entusiasm om Svenska Lantmännen, ”det är ett välskött företag” och hur snabbt det gått att ”fylla upp sista vita fläcken för Lantmännen på svenska kartan”.

– Nu är den fläcken grön och det är skönt.

”Jättenöjd”

Kalmar Lantmän hade drygt 1 800 medlemmar men de täckte ett större område.

– Om du räknar aktiva medlemmar och vårt område Kalmar/Öland ska du jämföra med 800-900 tidigare medlemmar i Kalmar Lantmän, sa Per Petersson. Nu har vi drygt hälften av det. Jag är jättenöjd.

  • Många intresserade

På ett år har distriktet byggts upp. Det ringer personer varje vecka till Per Petersson och är intresserade av att gå med.

– Jag känner att det finns ett engagemang för att det ska gå bra för oss. Den kooperativa tanken är djupt rotad inom lantbruket.

Öländska kroppkakor

Hela styrelsen för Kalmar/Öland var här. Representanter från divisionsledningen och koncernstyrelsen likaså. Nyfikna medlemmar strömmade till. Till slut var det över 200, det vill säga nästan hälften av alla medlemmar i Kalmar/Öland-distriktet där.

Information och diskussion följde på en middag med kroppkakor. Alla fick chans att gå runt i byggnaden.

”En plattform”

Leif Johansson, regionchef för Lantmännen Maskin har varit projektledare för bygget med en investeringskostnad på 25 miljoner kronor. Totalt rör det sig om drygt 2 000 kvadratmeter.

– Det har gått bra. Tidsplan och budget har hållits. Huset blir ett nav och en plattform för regionen, berättade han.

”Behövde nytt ställe”

Divisionschefen för Lantmännen Lantbruk, Elisabeth Ringdahl, är på plats.

– Vi har blivit positivt mottagna här. Det är roligt att så många redan är medlemmar. Vi behövde ett nytt ställe, sa Elisabeth Ringdahl, som är nöjd med Lantmännens hus i Kalmar.

Detta har hänt: Kalmar Lantmän och Svenska Lantmännen

Kalmar Lantmäns fullmäktige röstar nej till fusion med Svenska Lantmännen i april 2015.

Efter turbulens lägger Danish Agro ett bud som accepteras i december 2015. De etablerar Swedish Agro i Kalmar som är en del av den internationella lantbrukskoncernen Danish Agro.

Antalet medlemmar i Kalmar Lantmän var 1 849.

Svenska Lantmännen startar distriktet Kalmar/Öland 2016 och har numera 450 medlemmar.

Kalmar Lantmäns sista år som självständig enhet gick med förlust. Rörelseresultatet blev minus 23,2 miljoner kronor och nettoomsättningen sjönk till 1,1 miljarder kronor.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen