Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 mars 2019

Förra årets skörd blev en ren förlust

– Inköpsvärdet är högre än leveransvärdet på årsbeskedet från Lantmännen, säger Johan Bergh, växtodlare i Sala.

 Johan Bergh, lantbrukare i Sala.
Johan Bergh, lantbrukare i Sala. FOTO: Per Groth

Johan Bergh har tagit över föräldragården på 80 hektar och odlade havre, vete och korn förra året. Han skrev tork- och poolprisavtal där han förband sig att leverera 70 procent av normal skörd.

Skörd slog fel

Men skörden slog fel och Johan Bergh levererade bara 138 av utlovade 286 ton. Resten fick ersätta med spotpris, vilket kostade 41 000 kronor.

Enligt årsbeskedet från Lantmännen har han köpt in varor för 250 000 kronor och levererat för 230 000 kronor. Till detta tillkommer kostnad för diesel. Förra året var en ren förlust, och gav inte en krona till avskrivningar eller lön.

Växtskydd kvar

Johan Bergh har ett heltidsjobb som IT-utvecklare och har låga kostnader i lantbruket. Dessutom har hans pappa kunnat avstå från arrendet. Och växtskyddsmedlen som han köpte förra året men inte använde finns kvar för sprutning i år.

Nytt avtal

Så Johan Bergh kan satsa vidare, även om han måste köpa mineralgödsel på kredit hos Lantmännen. Och det lutar åt ett nytt poolprisavtal med Lantmännen.

– Tidigare år har det varit lyckade. Och förra året var väl ett extremår. Men jag kommer inte att skriva på lika mycket, definitivt inte, säger han.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen