Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 mars 2019

Förrymda Alvesta-korna infångade

De lösspringande korna som ställt till med oreda i en by utanför Alvesta är nu infångade.

– Vi kommer följa upp ärendet så att djuren mår bra, hålls på ett bra sätt och förhindras att gå utanför stängslen, säger Maria Arfvidsson, djurskyddssamordnare på Länsstyrelsen.

 Under flera år har tjurar och kvigor till och från gått lösa helt utan tillsyn i ett litet samhälle utanför Alvesta. (Arkivbild).
Under flera år har tjurar och kvigor till och från gått lösa helt utan tillsyn i ett litet samhälle utanför Alvesta. (Arkivbild). FOTO: Istock

Det var i förra veckan som nyheten om att förrymda kor i byn orsakade problem hos allmänheten, genom att de gick in i folks trädgårdar och även rörde sig på allmänna vägar. Nu har dock djurägaren samlat in alla sina djur, efter att ha blivit uppmanad av länsstyrelsen att ta hand om sina tjurar och kvigor

Omhändertog fem djur

Enligt Maria Arfvidsson fick de 2018 kännedom om djur som ofta sprang lösa. Under hösten 2018 fattade länsstyrelsen beslut om omhändertagande av fem nötkreatur som då sprang lösa.

– Under vintern har sedan samtliga djur varit bakom stängslen och för cirka en månad sedan gjordes kontroll tillsammans med polis då vi hade svårigheter att komma i kontakt med djurhållaren. Länsstyrelsen observerade då djur på håll i ett otillgängligt område så det var svårt att komma nära, säger Maria Arfvidsson till Land Lantbruk.

Ny kontroll ska göras

För cirka tre veckor sedan fick de nya anmälningar om att djuren var lösspringande. Enligt djurhållaren hade denne svårt att lokalisera dem eftersom de är skygga.

Nu ska Länsstyrelsen göra en ny kontroll av djuren och hur de hålls.

– Vi vet att stängsel varit dåliga, framförallt vid vattendrag. Förhoppningsvis går nu djuren bakom väl uppsatta stängsel. Vi får se vad som framkommer vid kontrollen, behövs ytterligare beslut kommer det att fattas då, säger Maria Arfvidsson.

LÄS MER: Förvildade kor har tagit över by i AlvestaLÄS MER: Hälften av de förrymda korna är infångade

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen