Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 oktober 2019

Forskare: Gårdarna kan utnyttja kapital mer effektivt

Jordbruket i flera län kan bli mer effektivt i användningen av maskiner och i kompletterande verksamheter som exempelvis gårdsförsäljning, enligt en ny studie.

 Gårdsförsäljning är exempel på en verksamhet vid sidan av det traditionella jordbruket där effektiviteten har potential att öka.
Gårdsförsäljning är exempel på en verksamhet vid sidan av det traditionella jordbruket där effektiviteten har potential att öka. FOTO: Tove Nilsson

”Den traditionella jordbruksproduktionen är lika effektiv i alla län. Skillnaderna beror framförallt på hur effektivt kapitalutrustningen används samt hur effektivt verksamheter utanför det traditionella jordbruket bedrivs, säger Gordana Manevska Tasevska i en kommentar.

Hon är en av författarna bakom studien som gjorts av SLU i samarbete med Agri Food Economics Centre.

Har studerat alla län

Forskarna har beräknat produktionen vid de svenska gårdarna län för län. Därefter har de undersökt hur effektivt resurserna används avseende insatsvaror, kapital och arbetskraft.

Vad gäller användningen av exempelvis utsäde, kemikalier och foder pekar resultaten på att den är optimerad i hela landet. På det området är kunskapen god på gårdarna.

Kan bli mer effektiva

Däremot, framhåller forskarna, finns det utrymme att bli mer effektiv i användningen av mark, byggnader och jordbrukets maskiner.

Detsamma gäller för näringsverksamheter vid sidan av jordbruket, till exempel turism, gårdsförsäljning och produktförädling.

”Effektiviteten i kompletterande verksamhet har emellertid förbättrats under den studerade perioden 1998–2013. Det betyder att flera län har närmat sig nivån i de effektivaste länen”, kommenterar Gordana Manevska Tasevska.

Diversifiering på större gårdar

Teorin är att förbättringen är ett resultat av strukturomvandlingen med ökade möjligheter för större gårdar att arbeta inom olika områden kopplade till jordbruket.

Dalarna, Blekinge, Gotland, Kronoberg, Södermanland, Värmland och Örebro är län som ligger under det nationella genomsnittet beträffande både användning av kapitalutrustning och effektiviteten i verksamhet utanför jordbruket.

I Norrbottens län finns det utrymme för förbättringar vad gäller det sistnämnda.

LÄS MER: Splittrad bild av lantbrukets lönsamhet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen